Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fellobbantak az ünnepi fények

Már ég az első gyertya a kerület adventi koszorúján

2018. december 03. hétfő

A decemberrel együtt ismét elérkezett az elcsendesedés, az izgatott és örömteli várakozás és készülődés időszaka is. Az első adventi vasárnapon Józsefvárosban is kigyulladtak a Jézus születésének közeledtét jelző ünnepi fények, melyek fellobbanását a sok éves hagyományokat követve idén is változatos, az egész család számára csábító programok kísérték. A Horváth Mihály téren elhelyezett adventi koszorún az első gyertyát Sántha Péterné alpolgármester és Kovács Dávid Emil református lelkész gyújtották meg.

Sántha Péterné beszédében felidézte az utat, melynek végállomásként a józsefvárosi adventi ünnepségsorozat végül méltó otthonra lelt a kerület főterén, a Szent Józsefről elnevezett templomnak is otthont adó Horváth Mihály téren.

Majd Ady Endre Karácsony című versével idézte meg az ünnep hangulatát: „Karácsonyi rege, ha valóra válna, igazi boldogság szállna a világra”.

Kovács Dávid Emil református lelkész Lukács evangéliumából az angyalok szavait felelevenítve többek között arra kérte a jelenlévőket, hogy tiszta gyermeki lélekkel és örömmel készüljenek az ünnepre, illetve hogy ne feledjük: akkor tudunk mi magunk is „angyalok” lenni, ha Krisztus szeretetét adjuk tovább embertársainknak.

Így érthetjük meg azt is, mi az, ami igazán fontos, mitől válik igazán széppé és méltóvá ez az ünnep.

Koncertek az egész családnak

Az estébe nyúló rendezvény első állomásaként Kovácsovics Fruzsina népi és világzenei gyökerekből táplálkozó gyermekkoncertje várta a legkisebbeket és családjaikat, akik többek között kortárs költők – Lackfi János és Szalóczi Dániel – által írt dalszövegeket is hallhattak a minden korosztályt jókedvre derítő koncertet hallgatva.

Ezt követően a józsefvárosi Mesepalota Tagóvoda óvodásai vették birtokba a téren felállított színpadot. Műsoruk részeként a télhez, a Mikuláshoz és a karácsonyhoz kapcsolódó verseket, mondókákat és dalokat hallhatott a közönség.

Az ünnepi beszédeket az adventi fények fellobbanása követte, majd az X-faktor 2016-os győztese, Opitz Barbi adott pezsdítő hangulatú koncertet. Egy közös dalt követően az est zárásaként a latin pop, vagyis a reggaeton hercege, Herceg Dávid mozgatta meg a Horváth Mihály téren összegyűlt közönséget.

Változatos kísérőprogramok

Az adventi vasárnapokon a koncertek mellett a hagyományokat követve idén is számos kísérőprogram vár kicsiket és nagyokat a kerület főterén.

Az első adventi vasárnapon a téli sportok szerelmesei a jégpályán csúszkálva hódolhattak szenvedélyüknek. A kézműves sátorban szebbnél szebb karácsonyi díszek készültek, a kisállat simogatónál pedig póni, láma, szamarak, kecskegidák és bárányok várták a kicsiket és családjaikat.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben