Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Adventi naptár – másképp

Aminek minden gyerek örül: a közös időtöltés

2018. december 04. kedd

Advent a várakozás ünnepe, és nekünk, szülőknek feladatunk, hogy gyermekeinknek átadjuk a lelki útravalót. Két gyerekes dolgozó anyukaként azt látom, a legnagyobb ajándék számukra a közös időtöltés. Nincs az a csoki mennyiség, vagy műanyag 126. játék, ami azt az elégedettséget és örömet tudja adni, amit a szülői figyelem. A 24 részes adventi naptárba nálunk évek óta se csoki, se játék nem kerül, mégis, ez a legjobban várt időszak a lányaim életében. Mutatok 3 kedves ötletet, ami nálunk bevált!

Minden napra egy mese

Az esti meseolvasás fontosságát kutatások sora bizonyította. Mégis sokszor hajlamosak vagyunk elbliccelni, mert az esti rutin végére előfordul, hogy előbb dől ki a szülő, mint a csemetéje. Csalhatunk azzal, hogy a fürdés előtt bújunk össze a gyermekünkkel, és akkor mesélünk, utána pedig jöhet a meleg lazító fürdés. Az adventi naptár is ráerősíthet a közös meseolvasásra: minden napra egy új mesét kaphatnak a kicsik. Személyesebbé tehetjük, ha a vele megtörtént szituációkat feldolgozó történetsorozatot írunk, aminek természetesen ő a főhőse. Szabó T. Anna 24 versből álló Adventi kalendáriuma is igazi lélekmelengető ajándék, a várakozás időszakának esti fénypontja.

Adventi meglepetéscetlik…

…vagy beváltható kuponok, kinek melyik szimpatikusabb. A lényeg, hogy rengeteg kedves gesztussal adhatunk örömteli perceket gyermekünknek, sőt, az egész család igazi, minőségi élményekkel gazdagodhat. Itt csak a fantáziánk és az energiánk szabhat határt, és persze, az is kiderül, mennyire vagyunk bevállalósak. A kreatív feladatokkal bevonhatjuk a nagyszülőket, kedveskedhetünk az óvónéniknek, tanítóknak, vagy akár erősíthetjük a kapcsolatot a testvérek között. Íme, pár nagyon egyszerű cetli ötlet.

1.      Ma készítsünk együtt valami apróságot az óvónéninek, amit holnap bevihetsz neki.

2.      Együtt alszik az egész család.

3.      Reggel ágyba kapod a kakaót és a reggelit.

4.      Te találhatod ki, hogy apa és anya milyen ruhába menjen dolgozni.

5.      Építhettek egy bunkert a tesóddal, és abban aludhattok.

Dicsérő szavak

Az egyik legjobb motivációs technika a dicséret, a másik pozitívumainak megerősítése, elismerése. Ami lássuk be, nem csak a gyerekeknél működik… Éppen ezért, mi idén kiegészítő, dicsérő cetliket is biggyesztünk a meglepetéscetlik mellé, amiből a család minden tagja kap (a nagyobb írástudó gyerekek is bevonhatóak) egyet-egyet. A tervek szerint a pozitív megerősítéssel olyan töltetet tudunk egymásnak adni, amit karácsony napján a karácsonyfa nehézkes befaragása sem vehet el tőlünk. Fontos, hogy a dicsérő szavak ne üres lózungok legyenek! Figyeljünk egymásra napközben is, lássuk meg egymásban a szépet.

1.      Köszönöm, hogy ma kérés nélkül odahoztad az üres tányérod a mosogatóba.

2.      Hálás vagyok, amiért este a testvéreddel szépen játszottál a kádban.

3.      Ügyes voltál reggel, amiért egyedül öltöztél fel.

4.      Magadtól eszedbe jutott a fogmosás, megdicsérlek.

5.      Jól esett, hogy amikor mentem érted az iskolába megkérdezted milyen napom volt.

Fotó: Józsefváros újság/archív, pexels.com

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben