Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Segítség a teljes fűtési szezonban, magasabb gyógyszertámogatás

Növekvő szociális támogatások Józsefvárosban

2018. december 05. szerda

A gyógyszertámogatás összegének emeléséről, a fűtési támogatás kiterjesztéséről, a hátralékkezelési támogatás maximális összegének emeléséről is döntöttek a józsefvárosi képviselők a november 29-ei testületi ülésen. Sántha Péterné alpolgármester kiemelte: sokaknak nagy segítség, hogy a korábbi 3 helyett szinte a teljes fűtési szezonra, azaz 5 hónapra terjesztették ki a fűtéstámogatást az arra rászorulóknak.

Három évvel ezelőtt a szociális és a költségvetési törvény rendelkezései szerint jelentősen átalakult, megújult a rászorulók támogatási rendszere. A jogalkotó szándéka szerint a módosításoknak köszönhetően az új szociális támogatási rendszer igazságosabbá és átláthatóbbá vált: azok kaptak támogatást, akik valóban rászorultak. A jogszabályváltozás alapján a szociális támogatások ketté váltak: az állam által biztosított támogatásokra, illetve önkormányzat által biztosított szociális támogatásokra. A közel két és féléves gyakorlat megmutatta, hogy az irány, melyet a hatályos rendelet is képvisel, valóban azokat a rászorult személyeket, családokat támogatja, ahol a legnagyobb szükség van a segítségre. A támogatásra való jogosultág feltételei és a támogatási összegek felülvizsgálata, a rászorultakra nézve kedvezőbb meghatározása azonban mára indokolttá vált.

Az önkormányzat célja a lakosság egészségbiztonságának folyamatos növelése, így a mostani döntésnek köszönhetően a havi gyógyszertámogatás összege a korábbi 6000 forintról 9000 forintra nő a jogosultak számára. Hátralékkezelési támogatás esetén a bevont adósság maximális összege is emelkedik: a korábbi félmillió forintról 750 ezer forintra, így a kerületi lakosok közül többen vehetik igénybe a támogatást, emellett egyszerűsítették a rendkívüli települési támogatások megállapítását. Mivel a jelenlegi jövedelemhatár meghatározása 2015 első felében történt, ezért ezt is módosították: a jövedelemhatárokat több támogatás esetében is a nyugdíjminimum 50 százalékával emelték, aminek köszönhetően többen juthatnak támogatáshoz. 

A zimankó beköszöntével jó hír, hogy az önkormányzat kiterjeszti a fűtési támogatást is a jogosultak számára. Míg ez korábban a december, január, február hónapokat jelentette, ez kibővült a november és márciusi hónapokkal, így szinte már a teljes fűtési szezont felöleli.

Nyitókép: Baranyai Attila/Józsefváros újság;

Fotó: pexels.com, Nedbál Miklós/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben