Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A magyar Gulág

A recski munkatáborról nyílt kiállítás a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

2018. december 06. csütörtök

A Recsken, az ötvenes évek elején működő kényszermunkatábor hazánkban a kommunista diktatúra szomorú szimbólumává vált. A tábori élet keserű mindennapjairól, a rabokról és rabtartókról, az embertelen elnyomógépezet felépítéséről és működéséről nyílt kiállítás Józsefvárosban december 5-én. Az eseményen kerületünk önkormányzatát Görhöny Ádám alpolgármester képviselte. Az időszaki tárlat jövő év tavaszáig tekinthető meg a Fiumei úti Nemzeti Sírkert Kegyeleti Múzeumában.

Köszöntőjében Töll László, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója Faludy György egy 1950-ben az ávó pincéjében írt verséből idézett: “Két és fél lépés. Itt sétálok/fel és alá négy fal között.” Mint elmondta, a kiállításon megelevenedik a magyar Gulág hangulata, az internálás, az éjjel érkező fekete autó – mindaz, amit egy szerencsésebb kor gyermekei már el sem tudnak képzelni, pedig a közelmúltunkról van szó.

Hozzátette, a Recsk kiállítás mellett egy másik új időszaki tárlat is várja a látogatókat, amely textíliákon – hímzéseken, csipkéken – keresztül mutatja meg a búcsúzáshoz, halálhoz, temetéshez kapcsolódó népi tradíciók sokféleségét.

Ezt követően Udvaros Dorottya, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő – akinek édesanyja, Dévay Camilla is átélte a börtön és az internálás borzalmait – szavalta el Faludy György A vérebek című költeményét.

A megnyitó zárásaként dr. Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója megköszönte a NÖRI-nek, hogy tavaszig otthont ad a kiállításnak, amelyen keresztül az abszurd kommunista rendszer minél szélesebb körben megismerhetővé válik a ma emberének.

A most megnyílt tárlaton az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2012-ben rendezett Recsk – Kényszermunkatáborok 1950 – 1953 című kiállításának válogatott anyaga látható magángyűjteményből származó tárgyakkal, dokumentumokkal, és a sírkertben nyugvó egykori recski rab, Faludy György börtönverseiből vett idézetekkel. Emellett megtekinthetők a Recsk történelmi emlékhelyen létesítendő látogatóközpontra kiírt ötletpályázat díjazott tervei is.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben