Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Játékos feladatok iskolásoknak

Interaktív nyílt nap a rendőrkapitányságon

2018. december 07. péntek

Izgalmas feladványokkal, játszva tanultak a rendőrség munkájáról, a rendőri jelenlétről a Németh László Általános Iskola 7. osztályos tanulói a december 5-én tartott nyílt nap keretében. A VIII. kerületi Rendőrkapitányság kiemelt figyelmet fordít a fiatalok edukálására, a balesetek és veszélyhelyzetek minimalizálása érdekében. Az ismeretek elsajátítása mellett a rendőrség munkatársai fontosnak tartják, hogy a bizalom a rendőr felé mihamarabb kialakuljon a gyerekekben, ha bajt észlelnek, merjenek tőlük segítséget kérni.

Sok szülő hajlamos a gyereknevelés egyik eszközeként a félelemkeltést bevetni. A mumus sok esetben pedig a rendőr. Ugye ismerősen cseng a fenyegetés: „Ha csúnyán viselkedsz, elvisz a rendőr bácsi.” Bár ezek a mondatok általában a kétségbeesett, fáradt szülők száján csúsznak ki, hosszú távon nagyon kártékonyak.

„A maihoz hasonló nyílt napok jó alkalmat teremtenek arra, hogy a gyerekekben felépítsük a bizalmat” – hívja fel a figyelmet a személyes találkozás fontosságára Füredi Kitti, a VIII. kerület Rendőrkapitányság őrmestere. „Fontos, hogy az ismeretanyagot ne szárazon, hanem játékos formában adjuk át. Ma interaktív feladaton keresztül ismerhették meg a gyerekek a közlekedésbiztonságot, tudhattak meg részleteket a rendőri fellépésről, a balesetveszélyes helyzetekről.”

A program valóban sikeres, a gyerekek szemmel láthatóan élvezték a kihívásokban gazdag feladatokat. Kipróbálhatták, hogyan működik az igazoltatás, megismerhették egy járőr alapfelszerelését, megtanulhatták milyen szakszavakkal lehet pontos személyleírást adni, sőt még a térfigyelő központot is megtekinthették.

„Pedagógusként azt látjuk, a fiatalokra leselkedő veszélyekre nem lehet elég gyakran felhívni a figyelmet” – mondta az iskolások egyik kísérője, Siklósiné Kósa Anikó, a Németh László Általános Iskola földrajz-testnevelés szakos tanára. „Ezeken a rendőrségi interaktív programokon elmélyíthetik az ismeretanyagot, és reményeink szerint reflexként rögzül, hogy adott veszélyhelyzet hogyan kerülhető el.”

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben