Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fórum a kerületi közbiztonság további javításáért

A cél Józsefváros rendjének és nyugalmának biztosítása

2018. december 11. kedd

Járási Közbiztonsági Fórumot szervezett a VIII. kerületi Rendőrkapitányság december 5-én a Polgármesteri Hivatalban, a kerületi intézmények és egyházi szervezetek képviselőinek részvételével. Az egyeztetés célja a szoros együttműködés kialakítása volt a bűncselekmények megelőzése és a közbiztonság további javítása érdekében. Molnár Gábor józsefvárosi rendőrkapitány a fórumon kiemelte: folyamatosan csökken a bűncselekmények száma a városrészben, azonban van még tennivaló. Sára Botond, Józsefváros polgármestere hangsúlyozta: az emberek szeretnek itt élni, az ő nyugalmuk biztosítása az elsődleges szempont.

Az évente két alkalommal megtartott Járási Közbiztonsági Fórum résztvevőit Molnár Gábor köszöntötte. A kerület rendőrkapitánya elmondta, hogy már az eddigi adatok alapján sikeresnek mondható a 2018-as év.

„Örömteli, hogy folyamatosan csökken a bűncselekmények száma a kerületben, a nyomozáseredményességi adatok pedig javulnak” – fogalmazott. Az idei évben elvégzett munkára visszatekintve arról tájékoztatott, hogy a Készenléti Rendőrséggel együttműködve visszaszorították a bűncselekmények és a szabálysértések számát a Népszínház utcában, valamint pozitív lakossági visszajelzések érkeznek a korábban problémás Baross utca – Szigony utca vonatkozásában is. Kiemelte: a X. kerületi Hős utcából átjövő kábítószer-fogyasztók miatt az év első felében a Diószegi utcai rendőrségi konténert áthelyezték a Százados negyedbe, illetve megerősített járőrözéssel biztosították a környék nyugalmát. „A lakosok visszajelzése alapján elmondhatjuk, hogy jó irányba haladunk, de vannak még tennivalóink” – hangsúlyozta.

A közbiztonság az alapja a város fejlesztésének

„Az év vége alkalmas arra, hogy számot vessünk az elvégzett feladatokkal és célokat fogalmazzunk meg” ­– szögezte le Sára Botond.

A polgármester szerint Józsefváros közbiztonsági szempontból mélyről indult, de sikerült ledolgoznia hátrányát. Mára Józsefváros Budapest meghatározó része lett, és ehhez – mint mondta – szükség volt az alapok megteremtésére, amiben kiemelt szerepet kapott a közbiztonság megerősítése. Sára Botond rámutatott, hogy egyre többen választják a kerületet lakóhelyül, amire joggal lehetünk büszkék. „A célunk az, hogy még élhetőbb, még jobb város legyünk, ez határozza meg az előttünk álló feladatokat” – tette hozzá. „Meg kell akadályoznunk, hogy Józsefváros újra a kábítószeresek és hajléktalanok tanyája legyen, valamint, hogy kerületünk azon szórakozni vágyók terepe legyen, akik egy hétvégre vagy éjszakára érkeznek csak ide. Minden eszközzel meg kell akadályoznunk azt a törekvést, ami arra irányul, hogy Józsefváros bulinegyed legyen. Továbbá fel kell vennünk a harcot azokkal, akik ezt a városrészt szemétlerakónak tekintik – utalt arra, hogy az illegális hulladékot kihelyezők a legtöbbször kerületen kívülről érkező személyek” ­– sorolta.

Az élhetőbb Józsefvárosért

A polgármester szerint ezek azok a szempontok, amelyek ahhoz vezetnek, hogy Józsefváros meghatározó kerület maradjon, és az itt lakóknak igazi otthona legyen. „Az emberek szeretnek itt élni, és nekünk az ő nyugalmukat kell biztosítani” – jelentette ki. A közbiztonsági helyzet szempontjából pedig a következő évi célként megfogalmazta, hogy fenn kell tartani a már elért eredményeket, és előre lépni a rendezettség terén annak érdekében, hogy „Józsefváros még élhetőbb legyen”.

A hozzászólók kiemelték, hogy az elmúlt években rengeteget fejlődött a kerület közbiztonsági szempontból, példaként hozva, hogy míg korábban a súlyos bűncselekmények visszaszorítása volt a fő téma a fórumon, addig mára a falfirkák ellen keresik a megoldást.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben