Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Zene és vers találkozása

Oláh Tamás-est a Józsefvárosi Galériában

2018. december 11. kedd

Oláh Tamás költő nemrég megjelent, Álomfejtés című kötetéből kapott ízelítőt a Józsefvárosi Galéria közönsége december 10-én este. Az elhangzott versek a zene és a szó együttes erejével hatottak a jelenlévőkre, hiszen a Kazinczy-díjas előadóművész, Takács Bence Ervin által felolvasott alkotásokat Szakcsi-Lakatos Béla Kossuth-díjas zeneszerző és zongoraművész, illetve a Kiváló Művész-díjjal is elismert zeneszerző és hegedűvirtuóz, Kathy-Horváth Lajos improvizációi tették teljessé.

„A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér”– fogalmazott egykor Claude Debussy zeneszerző. Ennek a mára már szállóigévé vált gondolatnak az igazságáról győződhetett meg a Galéria közönsége ezen az estén. Takács Bence Ervin tolmácsolásában életre keltek a költő szavai, melyek közül a legerőteljesebb hatást kiváltókat a virtuóz zenészek által improvizált dallamok tették még kifejezőbbé.

Az elhangzott versek – köztük a kötetnek is címet adó Álomfejtés, valamint a Spam és a Pesti képek – mellett a jelenlévők egy vidám hangulatú beszélgetésből megismerhették a szerző néhány gondolatát az alkotás folyamatával és céljával kapcsolatban is.

Oláh Tamás (b) és Takács Bence Ervin

Takács Bence Ervin kérdéseire válaszolva Oláh Tamás elmesélte többek között azt is, hogy egy-egy költeményét sosem érzi teljesen befejezettnek. „Amikor úgy érzem, hogy a mű már megáll a saját lábán, útjára bocsátom, de gyakran előfordul, hogy egy versemet később ismét előveszem, alakítok, javítgatok rajta” – avatta be az alkotási folyamat kulisszatitkaiba a jelenlévőket.

Oláh Tamás a beszélgetés során kifejtette azt is, hogy a verseivel azokat az érzéseket és gondolatokat szeretné közvetíteni, melyeket ő maga megtapasztal, amik foglalkoztatják, és reményei szerint visszhangra lelnek az olvasókban is, mert ott vannak mindannyiunk zsigereiben. A rendezvényen jelen volt Zentai Oszkár önkormányzati képviselő, az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke is.

Fotó: Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben