Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az okoseszközök és a gyermekek kapcsolata

Digitális honfoglalás konferencia

2018. december 12. szerda

„Lépten-nyomon látjuk, hogy egészen kicsi gyermekek kezében is ott van az okostelefon, laptop, tablet, tehát nem dughatjuk a fejünket homokba, foglalkoznunk kell a jelenséggel” – szögezte le Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) vezetője december 7-ei konferenciájukon, melyet a kerületi Egyszülős Központban rendeztek meg. Ismertették a tavaly elindult DigitalSkills projekt kutatási eredményeit, valamint szakértők tartottak előadást az okoseszközökön alkalmazható szülői felügyelő programokról és az interaktív mesekönyv műfajáról.

Az elsősorban szülőknek, szakembereknek szervezett eseményen Koscsóné Kolkopf Judit elmondta: sokat tudunk a digitalizációról, de rengeteg még a kérdés. „Nem tudjuk, hogyan hatnak az okoseszközök a gyermekek fejlődésére, pedagógusként pedig nem tudunk választ adni a szülők kérdéseire sem. Ez a bizonytalanság és a tudni akarás igénye hívta életre a projektet, mely két évvel ezelőtt indult három szervezet összefogásával.

A Leonardo41 Alapítvány áll a megvalósítás mögött, a Karácsony Sándor Közalapítvány finanszírozza és a JEB családjai, pedagógusai adnak teret a kutatásoknak” – fejtette ki. Kiemelte: közös érdek, hogy mind a tudományos életbe, mind a közbeszédbe bekerüljön a 0–3 éves gyermekek digitális világba való bekapcsolódásának ténye.

A délután folyamán elsőként Kiss Heléna, a JEB szolgáltatás-koordinátora, a Digitális Honfoglalás szakmai kapcsolattartója és kutatója számolt be a JEB intézményeibe járó bölcsődések digitális eszközhasználati szokásairól végzett kutatásról. Ezt követően dr. Gerván Patrícia, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Általános Lélektani Tanszék vezetője tartott előadást a közel 60 gyermek részvételével folytatott hathetes vizsgálatról és a tapasztalataikról, melyben arra a keresték a választ, hogy a 2–3 éves gyermekek egyes képességeire milyen hatással van a kontrollált digitális eszközhasználat.

A továbbiakban Koren Balázs, az ELTE TTK tanára beszélt a résztvevőknek arról, hogyan lehet a gyerekek digitális jelenlétét felügyelni, az est zárásaként pedig Magonyiné Dr. Varga Emőke irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem tanára tartotta meg előadását Milyen a jó interaktív mesekönyv? címmel.

Az előadások képi anyagát és a két kutatás beszámolóját a későbbiekben a digitalskills.hu honlapon lehet elérni.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben