Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

25 éve hunyt el a rendszerváltás miniszterelnöke

Szobrot avattak Antall József tiszteletére a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

2018. december 12. szerda

Szoboravatással egybekötött megemlékezésre gyűltek össze Antall József, a rendszerváltozás utáni első szabadon választott magyar kormány miniszterelnökének rokonai, tisztelői és egykori politikustársai a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben december 12-én. Az ünnepségen az államférfi özvegye és fia, valamint Boross Péter volt miniszterelnök és számos közéleti szereplő mellett Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere is részt vett, aki koszorúval emlékezett meg a súlyos betegségben, hivatali ciklusának negyedik évében elhunyt politikusról.

A Nemzeti Örökség Intézete és az Antall József Baráti Társaság szervezte megemlékezésen az egykori miniszterelnök síremléke közelében halálának negyedszázados évfordulóján felavatták a politikus mellszobrát is, amely Domonkos Béla alkotása. 

Az Antall Józsefet a miniszterelnöki székben követő Boross Péter beszédében hangsúlyozta, a volt kormányfő olyan személyiség volt, aki nyomot hagyott a magyar történelemben. Határozott kézzel vezette az országot a lehetetlen állapotból a lehetségesbe, egy torz korszakból egy igazabb útra, ezért egy negyedszázad után is a történelem nagyjai közé kell sorolnunk. Mint mondta, az egykori miniszterelnök olyan természetű változásokat hozott a magyar közgondolkodásban, amelyeket erkölcsi kötelességünk felmutatni. „Ám sokszor sziklák állták útját azoknak a nemes gondolatoknak, amelyek gyorsabb rendszerváltást tettek volna lehetővé” – tette hozzá.

Boross Péter kitért arra: aki ismerte Antall Józsefet, az csodálta fáradhatatlan munkabírását, amelyhez nemcsak szellem, hanem mérhetetlen tudás és elkötelezettség is járult. Személyiségét a nyugati világ vezetői is tisztelték, tárgyalópartnernek tekintették.

Rámutatott: minden alkalmat meg kell ragadni arra, hogy emlékezzünk Antall Józsefre, átadjuk emlékezetét és példáját a következő generációknak. „Példa van előttünk és azt a példát követnünk is kell” – zárta beszédét Boross Péter.

A miniszterelnök mellszobrát Antall Klára, az államférfi özvegye, és fia, Antall Péter leplezte le, majd a megemlékezés résztvevői megkoszorúzták az emlékművet. Kerületünk nevében Sántha Péterné alpolgármester emlékezett meg az MDF-es politikusról, aki hazánk első, rendszerváltozás utáni szabadon választott kormányát vezette.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben