Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Országgyűlési napló

Kocsis Máté: az ellenzéki képviselők bohócot csináltak magukból az Országgyűlésben

2018. december 13. csütörtök

Az ellenzék agresszív viselkedése nevetségességbe torkollott, bohócot csináltak magukból az Országgyűlésben – értékelte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Józsefváros országgyűlési képviselője a szerdai parlamenti történéseket újságíróknak.

A frakcióvezető úgy fogalmazott: példátlan a magyar Országgyűlés elmúlt 28 éves történetében az, ami történt, az, hogy ellenzéki képviselők, főleg „jobbikos huligánok és liberális anarchisták” a fizikai atrocitásoktól sem riadtak vissza. Megpróbálták mindenáron a magyar Országgyűlés, a legfőbb népképviseleti szerv működését agresszióval megakadályozni – mutatott rá. Értékelése szerint a történtek, amelyek néhány méterre zajlottak a Szent Koronától, teljes mértékben méltatlanok az Országgyűléshez. Külön érdekesség, hogy mindezt azok a szocialisták követték el, akik a kormányzásuk idején egymillió embert tettek munkanélkülivé és kétszeresen adóztatták a munkásokat – jegyezte meg. Kocsis Máté hozzátette: az, hogy történt-e olyan esemény, ami indokolttá teszi a büntető törvénykönyv elővételét, szakértőknek meg kell vizsgálni. Fennáll annak az esélye, hogy akár bűncselekmény is történt – jegyezte meg.

A frakcióvezető kérdésre azt mondta: semmiképpen sem maradhat következmények nélkül az, ami történt. A mindenkori parlamentben megengedhetetlen „ez a tróger, bunkó, agresszív, közönséges viselkedés”. Kitért arra is, hogy a kormánypárti képviselők az esküjükhöz híven teljesen nyugodtan és méltóságteljesen jártak el, nem engedték meg, hogy az ellenzék a szocialisták vezetésével bolondokházát csináljon a magyar Országgyűlésből – tette hozzá.

Kocsis Máté pontról pontra cáfolta az ellenzék állításait, így azt, hogy a túlórát három évente egyszer fizetnék ki. Ez nem igaz, a törvény szerint ezután is havonta kell majd kifizetni – rögzítette. Nem igaz az sem, hogy több száz túlórára kényszerítik az embereket – mondta. Kiemelte: semmilyen kényszerről nincsen szó, minden egyes túlóráról a munkavállaló dönt, az ő személyes beleegyezése szükséges hozzá. Cáfolta azt is, hogy sokkal több túlóra válna lehetővé, mint más európai országokban. Rámutatott: ez is egy baloldali, ellenzéki hazugság, az uniós irányelv 416 óra túlórát enged meg, amelyet több uniós országban bevezettek. Ez több, mint az új magyar szabályozás – hívta fel a figyelmet.

A szakszervezetek jogai sem csorbulnak, az erre vonatkozó állítás „régi, kommunista vezetők mantrája”, akik meglepő módon még mindig uralják a szakszervezetek egy bizonyos részét. Szintén nem igaz, hogy hatnapos lesz a munkahét – mondta, hozzátéve: a kormány munkahete hat napos, de ezt nem kívánja kiterjeszteni törvényben az ország valamennyi munkavállalójára. Ez az állítás „egy olcsó, egyszerű hazugság, egy baromság”. Hozzátette: aki veszi a fáradtságot, és elolvassa a jogszabályt, világossá válik, a Fidesz mond igazat, az ellenzék pedig hergeli az embereket. Azt kérte, ezt ne tegyék.

Arra a kérdésre, hogy az ellenzék szerint nem volt jogszerű a szavazás, a képviselő azt mondta: nem volt jogszerű a levezető elnököt, aki az Országgyűlés szavazó tagja, meggátolják a képviselői jogai gyakorlásában. Ezzel szemben jogszerű volt a szavazás lebonyolítása, erre a voksolási rendre, technikai megoldásra éppen azért volt szükség, mert a levezető elnök csak a helyéről tudott szavazni. A parlamentben pedig nem a kártyák szavaznak, hanem a képviselők, nincsen igazuk az ellenzéki képviselőknek abban sem, hogy a kártya igazolná a képviselő jelenlétét. Ez segít igazolni, de nem önmagában teszi ezt – húzta alá.

Külön megemlítette, hogy „egy Jakab Péter (Jobbik) nevű agyalágyult” a miniszterelnök székébe ülve nyomkodta a szavazógépét. Ez probléma, arra még nem volt példa a parlament történetében, hogy valaki, más ellentétes véleményű helyett szavazzon – mondta Kocsis Máté. Megjegyezte: arra volt példa, hogy valaki a vele egy frakcióban ülő gombját megnyomta, de annak lemondás lett az eredménye. Kitért Tordai Bence (Párbeszéd) viselkedésére is, aki mint mondta, a kormányfőt sértegette. Nehéz évek állnak mögötte, valószínű szereplési akarnokság lehet benne – jegyezte meg. Kocsis Máté összegzése szerint inkább hasonlít az ellenzék „egy állatkertre, hordára”, mint egy komoly, felelős politikai közösségre.

Forrás: MTI

Fotó: fidesz.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben