Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros felveszi a kesztyűt a droggal szemben

2011. október 24. hétfő

Második alkalommal ülésezett a márciusban megalakult Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, ahol jelentős lépéseket tett az önkormányzat és a helyi civil szervezetek a kerületi drogstratégia megalkotásának érdekében.

Az ülés első napirendi pontjaként a JKEF működését, önszabályozását, a tagok delegálását és a tagfelvételeket vitatta meg a fórum. Ezt követően áttértek a jelenlegi és jövőbeni pályázatok elbírálási szempontjainak megtárgyalására, hogy mindenki számára átlátható és egyértelmű legyen a döntési folyamat, illetve a támogatás odaítélésének feltételei. Rimán Edina alpolgármester és JKEF- elnök javaslatára a beérkezett pályázatokat a három munkacsoport elnökeiből felállt bizottság bírálja majd el, kizárólag szakmai szempontok alapján. A támogatott projekteknek illeszkedniük kell majd a kerületi drogstratégiába és lehetőség szerint józsefvárosi civil szervezetek által, de mindenképpen a kerületben kell megvalósulniuk.

Következő napirendi pontként az egyes munkacsoportok elnökei ismertették az elmúlt hónapokban végzett történt munka eredményeit. A Prevenciós munkacsoport elnöke Dr. Dénes Margit elmondta, eddig kétszer üléseztek, de a munkát nem tudják megfelelő mélységben elvégezni „fertőzöttségi kutatás” nélkül. Nagyon fontos, hogy képet kapjanak ők is, a JKEF többi munkacsoportja, illetve a kerületben dolgozó civil szervezetek munkatársai is arról, pontosan mekkora a kerületi gyermekek és fiatalok veszélyeztetettsége addiktológia szempontból - eddig nem készült hasonló kutatás Józsefvárosban. Az Ártalomcsökkentő munkacsoport elnöke, Oberth József tájékoztatott az eddigi munkájukról. Készítettek egy statisztikát a kerületi ártalomcsökkentő szervezetek kliensszámairól, elmondta, a csoport havonta egyszer ülésezik, és munkájukat már ebben a fázisban összehangolják a harmadik, a Kínálatcsökkentő munkacsoporttal. Ennek elnöke ifj. Erdősi Sándor felhívta a figyelmet a dizájner drogok előretörésére, illetve a háziorvosok továbbképzésének szükségességére is.

A beszámolókat követően a JKEF-tagok megvitatták a kerületi drogstratégia elkészítésének ütemezését.  Ennek az egységes dokumentumnak első munkaverziója november végére elkészül, majd a munkacsoportok közötti finomhangolásra, a jelenleg hiányzó információk, kutatások elvégzésére és az addigra vélhetően elfogadott Új Nemzeti Drogstratégia ismeretében történő esetleges módosításokra 2012. március közepén kerülhet sor.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben