Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Liszt Ferenc Emlékhangverseny a Nemzeti Múzeumban

2011. október 24. hétfő

A Liszt emlékév egyik legrangosabb hangversenyére hívta a zenerajongókat a rendező Józsefvárosi Önkormányzat, a Honvédelmi Minisztérium, A Kodály Zoltán Férfikar, a Józsefvárosi Kulturális és Sport Nonprofit Kft, valamint a Fricsay Richárd Katonazenei Hagyományőrző Egyesület.

„Bárhová juss, mindig hű rokon!” - írta Vörösmarty s lám ezúttal Liszt a Magyar Nemzeti Múzeum falai közé „jutott”, ahol a legméltóbb keretek között, a zsúfolásig telt Díszteremben  hangozhattak fel vokális művei. Pompás hangzású teremben, ritkán hallható férfikarait szólaltatta meg a Kodály Zoltán Férfikar, s Pálinkás Péter karnagy alapos stílusismerettel keltette életre a bizony nagyon nehéz kórusműveket.

Kovács Tibor alezredes és Balázs Attila százados, mint vezénylő karmesterek a magyar katonazene nemes hagyományainak felkutatásában és felmutatásában jeleskedtek a H.M. Katonazenekarának különböző együttesei élén. A szólisták Papp Gyula zongoraművész értő kíséretével magas színvonalon idézték meg a kort, amelyben még éltek a furcsaságok, például, hogy kórusműveket jobbára csak férfikarokra írtak, s a dalok elvétve hangzottak el magyar nyelven. A Kodály Zoltán Férfikar mellett Kathy Horváth Lajos képviselte a józsefvárosi  „színeket”,meglepetést keltve, hogy előbb zongoratételben idézte a Liszt-futamokat, majd hegedű-fantáziával tisztelgett Liszt emléke előtt, bizonyítva, hogy Liszt Ferenc alkotásaira alkalmas és nívós előadógárda található Józsefvárosban. A II.Magyar Rapszódiát Klausz Tamás zongoraművész ritkán hallható bravúros előadással szólaltatta meg.  

Az estet Kocsis Máté polgármester köszöntője indította, aki személyes hangvételben szólt Liszt személyéről, muzsikájáról, életútjáról. Liszt zenei költészetével minden ember találkozik élete folyamán – mondta. A parádés szimfonikus és  zongoraművekre rácsodálkozik, mert nem lehet másképpen hallgatni a II. Magyar Rapszódiát, mint szemlehunyva magunk elé képzelni zivataros, és mégis dicső múltunk apró rezdüléseit. Legyünk büszkék rá, hogy volt egy magyar világfi, korszakának zsenije, aki sosem tagadta, hogy magyar, és a pompásabbnál pompásabb udvarokban komponált és előadott muzsikájának gyökerei a magyar népzenében erednek. A Liszt Ferenc Emlékhangverseny magas színvonalú zenei és közösségi élmény volt mindazoknak, akik október 14-én este a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermébe látogattak.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben