Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Újra felújítják a kiégett Szigony utcai rendelőt

Szigorították a közösségi együttélés szabályait

2018. december 20. csütörtök

A közelmúltban kiégett egy autó a Szigony utcában, a tűz pedig átterjedt a frissen felújított háziorvosi rendelőre is. A józsefvárosi képviselő-testület decemberi ülésén arról döntött, hogy újra felújítják a rendelőt. A tűzeset tapasztalataiból kiindulva pedig a józsefvárosiak testi épsége és a magántulajdon védelme érdekében szigorították a közösségi együttélés szabályait. Az elfogadott rendelet értelmében, aki társasház közös területét, illetve járművet közterületen életvitelszerű tartózkodásra használ, vagy elősegíti azt, megszegi a közösségi együttélés alapvető szabályait.

„December 9-én egy autó kigyulladt, és egy társasház közös használatú részeiben, valamint az önkormányzat által frissen felújított háziorvosi rendelőben, azaz magántulajdonban okozott kárt” – ismertette az ügy előzményeit a december 18-ai képviselő-testületi ülésen Sára Botond.

A polgármester hozzátette: az épületre átterjedt tűz tragédiával is végződhetett volna, ezért az ilyen esetek megelőzése érdekében a város vezetésének cselekedni kell, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló. Mint mondta: vannak, akik autókban, lakóházak közös használatú helyiségeiben életvitelszerűen tartózkodnak, és szabályszegő magatartásukkal saját és mások testi épségét veszélyeztethetik, illetve vagyoni hátrányt okozhatnak. Éppen ezért – hangsúlyozta a polgármester – szükség van arra, hogy szigorítsák a közösségi együttélés szabályait.

A tárgyalt rendeletmódosítás szerint, ha valaki közterületen járművet, illetve társasházban a közös helyiségeket, területet életvitelszerű tartózkodásra használ, vagy elősegíti azt, megszegi a közösségi együttélés alapvető szabályait. Sára Botond emlékeztetett: a közösségi együttélés szabályainak társasházakra vonatkozó részéről maguk a lakóközösségek döntik el, hogy beemelik-e a házirendjükbe, illetve azt is, hogy ahol ez probléma, kérik-e az önkormányzat segítségét a betartatáshoz.

A kerület polgármestere kifejtette: a józsefvárosiak élete, testi épsége és magántulajdonának védelme az elsődleges. „Őket szeretnénk megvédeni azokkal szemben, akik idegen házakba bemennek és életet is veszélyeztető tevékenységével kárt okoznak.”

A Szigony utcai háziorvosi rendelőben keletkezett kár becsült értéke több mint 28 millió forint. A képviselő-testület egyhangúan arról határozott, hogy újra felújítja a kiégett részt. Emellett elfogadták a közösségi együttélés szabályainak szigorítását is.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben