Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Beszélgetés Kelemen Zsolt józsefvárosi tűzoltóparancsnokkal

Egy tűzoltónak minden veszélyhelyzetre fel kell készülnie

2018. december 30. vasárnap

Kelemen Zsolt, a VIII. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka csaknem 25 éve szolgál – egy kisebb megszakítást leszámítva – a józsefvárosi laktanyában. A tűzoltó alezredes novemberben az Év Józsefváros Rendvédelmi Munkatársa elismerést vehette át Sára Botond polgármestertől. Kelemen Zsolttal eddigi pályafutásáról, a kerületi tűzoltóparancsnokság mindennapjairól, a tűzoltók eredményeiről beszélgettünk.

Sok kisgyermek álma, hogy tűzoltó lehessen. Miként választotta ezt a pályát?

Gyermekkoromban édesapám hivatását követve villanyszerelő szerettem volna lenni, valamint rendőr, illetve űrhajós, később meg a zoológusi pálya tetszett meg, de ez sem tartott sokáig. Nagykátai születésű vagyok, a középiskolai tanulmányaim után szerencsét próbáltam a helyi tűzoltóságon, ám mivel ott már nem volt felvétel, a VIII. kerületben jelentkeztem. Itt szinte azonnal kezdhettem, 1994. május másodika volt az első szolgálati napom. Azóta, egy kis kitérőt leszámítva, amit a Belvárosi Tűzőrségnél töltöttem – amely, az akkori Józsefvárosi Tűzőrséggel együtt közös parancsnok irányítása alá tartozott – itt, a Dologház utcában dolgozom.

Közel 25 évet töltött el eddig tűzoltóként, végigjárta a ranglétrát. Melyik beosztás volt a legkedvesebb, illetve mik voltak a nehézségek?

Nagyon szerettem vonuló tűzoltó lenni, azon belül pedig a szolgálatparancsnoki feladatok különösen testhezállók voltak. A nehézségeket tekintve el kell mondanom, hogy egy tűzoltónak szakmailag ezermesternek és talpraesettnek is kell lennie, mindenben meg kell látnia a lehetőséget. Például egy beavatkozás során mi az, amit felhasználhat a mentés sikerességéért.

A józsefvárosi az egyik legfrekventáltabb parancsnokság a fővárosban…

A hozzánk tartozó Belvárosi Katasztrófavédelmi Őrs adataival együtt éves szinten mintegy 2500 alkalommal vonulunk, ami kimagaslónak mondható országos szinten is. Ennek a harmada tűzeset, a többi műszaki mentés.

Veszélyhelyzetek széles palettájával találkoznak, adott a kérdés: mennyire felszerelt a kerületi parancsnokság?

Hat készenléti szerünk van összesen. Két gépjárműfecskendőnk, illetve négy különleges szerünk: áramfejlesztő, mentőpárna, szállítószer és egy daru. Kevés parancsnokság van ilyen jól felszerelve.

Mit csinál egy tűzoltó, amikor nincs riasztás?

Egy tűzoltó akkor sem unatkozik… Gyakorlatilag egész évben tanulunk. Minden nap van elméleti, gyakorlati és sportfoglalkozás, ezekből pedig számonkérés van. Fel kell készülnünk minden veszélyhelyzetre, ezért folyamatos kiképzés alatt vagyunk.

Vezetésével számos elismerésben részesült a parancsnokság. Melyikre a legbüszkébb?

Minden elismerés büszkeséggel tölt el. Négy évvel ezelőtt a Belvárosi Katasztrófavédelmi Őrs kiérdemelte az „Év Katasztrófavédelmi Őrse” kitüntetést, míg 2016-ban az „Év Hivatásos Tűzoltóparancsnoksága” kitüntető címet kaptuk meg. Emellett az önkormányzat évről évre rendvédelmi díjat ad át, amit mások mellett kerületi tűzoltó is kap, legutóbb én vehettem át az elismerést. 

Sokszor dolgoznak együtt társszervekkel. Milyen a kapcsolat velük?

Kiváló kapcsolatot ápolunk a helyi rendőrkapitánysággal, a kormányhivatallal, a polgárőrséggel és az önkormányzattal, utóbbitól jelentős támogatást is kapunk. Önkormányzati forrásból kialakítottunk egy jól felszerelt edzőtermet, felújítottunk három irodát és informatikai eszközöket tudtunk beszerezni, illetve minden évben jutalmat is kap az állomány jelentős része.

Fotó: Baranyai Attila, Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben