Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Gyerekek egykor és ma

A Fazekas Mihály gyakorlóiskola épületeinek domborművei

2019. január 02. szerda

Az épületdíszítő plasztikák, szobrok és domborművek évezredeken keresztül részei voltak az épületeknek. Képeikkel ezek jelezték és mutatták be az épület funkcióját, és emellett esztétikai szerepük is volt. A Horváth Mihály téri Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumot díszítő plasztikák a száz évvel ezelőtti gyerekvilágba is betekintést nyújtanak.

Ez a díszítő hagyomány még az 1910-es években is élt, amikor a mai Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumot építették. A tervezője Almási Balogh Loránd, okleveles építész, a belső architektúra tanára volt az Iparművészeti Iskolában, ahol 1902 és 1923 között építészeti tervezést oktatott. Éppen ezért nem csoda, hogy a „budapesti Mária Terézia téri székesfővárosi elemi iskola” kapubéléseinek domborműterveit a hallgatók készítették.

Ezek a domborművek a három kapu mellett, a bejáratok két oldalán helyezkednek el. Közös jellemzőjük, hogy alig mélyítettek és az anyaguk mészkő. A szereplők gyerekek – egy boszorkány jelenti a kivételt – korabeli viseletben jelennek meg rajtuk. A domborművek témái igazodtak a korosztály világához, kettő mesejelenetet, valamint négy művön gyermekjátékokat láthatunk. Alkotóik díszítő szobrász szakon végeztek és nem tartoznak a következő évtizedek meghatározó szobrászai közé, ezért nevük kevésbé ismert.

Az első Jancsi és Juliska történetét idézi fel, a tervezője Sebes István. Nem tudni miért, de a nevéből az első két betűt bevakolták, így csak annyi látszik, hogy BES- I. A másik oldalon is mesejelenet bontakozik ki: Piroska és a farkas, amit Hemerka József faragott kőbe. A középső kapu mellett szembekötősdit játszó kislányokat Gállász Nándor formálta meg. A párosforgót játszó lányokat ifj. Havranek Lajos faragta ki. Ez teljesen szimmetrikus alkotás, alig mélyített háttérrel. A következő kapu domborművén katonásdit játszó két fiút láthatunk, az egyik hintalovon ül, a másik puskával a vállán áll mellette – ez Steiner István alkotása. A hatodik dombormű Matéka Sándor műve, amelyen két kisfiú papírsárkány reptetésére készül. A kompozíció szimmetrikus, de nagyon fontosak az ettől eltérő részletek, mint az arcok és a lábak. 

Szöveg: Ludmann Mihály, művészettörténész

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben