Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Emelkednek a családtámogatások, a minimálbér és a nyugdíjak is

2019: Támogatások a családoknak, nyugdíjasoknak, vállalkozásoknak

2019. január 03. csütörtök

Január elsejétől tovább nőnek a családtámogatások: emelkedik a gyermekgondozási díj (gyed) és a diplomás gyed összege, a kétgyermekes családok adókedvezménye, valamint megjelenik a gyermekek otthongondozási díja (gyod) is. Nő a minimálbér összege és a nyugdíjak mértéke is. Az alábbiakban összefoglaljuk, milyen pozitív változásokat hoz a 2019-es esztendő.

Ismét emelkednek a családtámogatások 

A minimálbér emelkedésének köszönhetően a gyed maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208 600 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 104 300 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 136 500 forintra emelkedik. A diplomás gyedet az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik. A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára megjelenik a gyod, amelynek összege bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható. Mindemellett januártól havi 40 ezer forintra emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye, a kedvezményt már azok is igénybe vehetik, ahol érkezik a második gyerek, a várandóság 91. napjától.

A minimálbér és a garantált bérminimum is nő 

A minimálbér és a garantált bérminimum a január 1-jén életbe lépett 8-8 százalékos emeléssel több mint a duplájára nő 2010-hez képest. Ezáltal idén a kötelező legkisebb munkabér bruttó összege 149 ezer forint, a szakmunkás-minimálbér bruttó összege pedig 195 ezer forint lett. Jövőre a minimálbér bruttó 161 ezer forintra, a szakmunkás-minimálbér bruttó 210 600 forintra nő majd. A kedvező adatok a hatéves bérmegállapodásnak köszönhetőek, amely a jelentős béremelés mellett a munkaadói járulékok csökkentéséhez is hozzájárult – mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.

Kiemelte, a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentése idén júliusban folytatódhat, amikor a jelenlegi 19,5 százalékos szocho 17,5 százalékra mérséklődhet. Ez a döntés körülbelül 130 milliárd forintot hagyhat a vállalkozásoknál.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a közszférában az idén többek között a honvédelmi és rendvédelmi alkalmazottak, a pedagógusok, és az egészségügyi dolgozók fizetése emelkedik. Utóbbiaknál példaként az egészségügyi szakdolgozókat és a védőnőket említette, akik 2019. július 1-jétől 8 százalékos béremeléssel számolhatnak.

Több lesz a nyugdíj

Idén 2,7 százalékkal nőnek a nyugdíjak, és a nyugdíjas munkavállalók, illetve az őket foglalkoztató vállalkozók is jobban járnak, ugyanis az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót kell fizetni. Jelenleg mintegy 70 ezren dolgoznak nyugdíj mellett, számuk a kedvező adószabályok miatt jövőre jelentősen nőhet.

Kedvezmények a vállalkozásoknak

Nyolcmillió forintról tizenkétmillió forintra nő január 1-jétől a legkisebb vállalkozások áfamentessége. A kisvállalkozások ezzel amellett, hogy mintegy 10 milliárd forintot spórolnak, megszabadulnak az áfabevallás kitöltésének kötelezettsége alól is. Egyre többen választhatják a kisvállalati adót is, miután a belépési határ megduplázódott, félről egymilliárd forintra nőtt. Több százezer egyéni vállalkozónak az hoz könnyebbséget, hogy számukra is elkészíti az adóhivatal a bevallási tervezetet.

Az adócsökkentések a hitelintézeteket is érintik: a bankadó felsőkulcsa 0,21 százalékról 0,2 százalékra csökken. Húszezer forintig pedig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Nemcsak a közterhek csökkennek jövőre, hanem az adóadminisztráció is: az egyszerűsítés jegyében öt adófajta szűnik meg. A magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadón kívül megszűnik a hitelintézeti különadó és a kulturális adó is. A baleseti adó a biztosítási adóba, és az egészségügyi hozzájárulás (eho) pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad.

Csökken az ESL és az UHT tejek forgalmi adója

Január 1-től 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik az ESL (hosszabban eltartható) és az UHT (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója az elfogadott jogszabály szerint. Az Agrárminisztérium szerint az áfa-csökkentés mintegy 100 magyar tejipari vállalkozás versenyképességét erősíti bel- és külföldön.

Fotó: Baranyai Attila, Huszár Boglárka/Józsefváros újság