Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tolnai Lajos: Új föld, új szerencse

Könyvbemutató a Tisztviselőtelepről a tisztviselőtelepieknek

2019. január 08. kedd

A korábban kötetben eddig meg nem jelent Tolnai Lajos Új föld, új szerencse című művét a Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület székházában december végén a Kiadó mutatta be az érdeklődőknek. A kiadó képviselőjével, Balogh Ákos Gergellyel Hites Sándor irodalomtörténész és Szálinger Balázs költő beszélgetett.

A telep első részének felépítésekor (1886–1888) Tolnai Lajos tagja volt a Házépítő Tisztviselők Egyesületének, és a Rezső tér 6. sz. alatti családi ház tulajdonosa lett. Az Új föld, új szerencse című művének témája – irodalmi köntösbe bújtatva – a telep létrehozása, illetve főként az ezzel kapcsolatos visszásságok, legalábbis amit az író visszásságnak, visszaélésnek ítélt meg. A történetet az egyesület elnökének lánya szemszögéből meséli el, s bár az író a személyeket megváltoztatott névvel szerepelteti, azok jól felismerhetők, azonosíthatók. Az írás 1890-ben folytatásokban jelent meg a Pesti Naplóban.

A decemberi könyvbemutatón megjelent tisztviselőtelepi lakók elmondták, hogy a regényt szerintük elsősorban irodalmi műnek lehet tekinteni, kevésbé a telep felépítése hiteles krónikájának. Aki inkább a krónikára kíváncsi, az Gaal Mózes: Huszonöt év, a Tisztviselőtelep története című, 1911-ben kiadott művéből, illetve a Telepen lakó Pap Zsolt–Pruzsinszky József szerzőpáros hasonló témájú, 4 kötetben megjelent könyveiből tudhatja meg a történéseket. Mint Reiner Gábor, Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület elnöke elmondta, örülnek, hogy helyet adhattak ennek a kulturális eseménynek, szándékuk szerint a jövőben is szerveznek hasonló rendezvényeket.

Tolnai Lajos (1837–1902) író, publicista volt, és egy ideig Marosvásárhelyen református lelkészként is tevékenykedett. A modern magyar irodalom egyik előfutárának tekintik. Nevét a kerületben utca is viseli.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben