Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ha elkészül, sérült gyerekeket fogadnak

Sokan segítik a meglopott napközis intézményt

2019. január 10. csütörtök

A Baross utcában, halmozottan sérült gyermekeknek épülő, nappali ellátó intézmény helyiségeiben az adományokból származó bútorokat december 21-én ripityára törték, háztartási gépek tűntek el, az ott felhalmozott, a felújításhoz szükséges építőanyagokat megbontották. Mint Varga Gábor, az intézmény létrehozója lapunknak elmondta: az eset óta sokan segítettek – ki adománnyal, ki kétkezi munkával, ki pénzzel. A nappali ellátó intézmény eleinte hat gyermeket tud majd fogadni, és közösségi programokat, szülői önsegítő köröket is szerveznek majd.

A Baross utcai, korábban étteremként működő, átalakítás alatt álló helyiségben az új bérlő december 21-én egy férfit talált. És pusztítást, valamint hűlt nyomát jó néhány háztartási és műszaki gépnek. A kivonuló rendőrjárőr intézkedés alá vonta a férfit, majd előállította a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányságra. A vizsgálat folyamatban van.

Az intézmény megálmodója, a 25 éve Józsefvárosban élő, halmozottan sérült gyermekét egyedül nevelő Varga Gábor lapunknak elmondta: másfél évvel ezelőtt kereste meg Kocsis Máté akkori polgármestert, jelenlegi országgyűlési képviselőt azzal, hogy a kerületben halmozottan sérült gyermekek számára létesülő, nappali ellátó intézményhez biztosítson helyet az önkormányzat. „Ezen gyermekek többsége nem tud ülni, állni, járni, beszélni, ugyanakkor ők is örülnek, sírnak, éreznek, szeretnek és kommunikálnak a maguk módján. Kis varázsmanók a maguk sajátos világában, akik fejleszthetők és az életminőségük javítható” – fejtette ki Varga Gábor. Mint megtudtuk: elsőként hat gyermekkel indul majd az intézmény, később ez a szám 10-12-re növekedhet. Elsősorban a kerületből fogadnak gyermekeket, amennyiben marad hely, máshonnan érkezőket is várnak. „A célunk egy kis létszámú, családias, jó szakember-gyermek aránnyal rendelkező intézmény létrehozása. Emellett közösségi rendezvényeket, előadásokat, szülői önsegítő köröket, programokat is szeretnénk majd szervezni” – meséli a tervekről az alapító.   

A decemberi lopás, rongálás után sokan segítettek. Kocsis Máté országgyűlési képviselő egymillió forintot ajánlott fel a kárpótlásra, és mint Varga Gábor mondja, ezt az összeget nagyjából el is viszi a fűtésrendszer újjáépítése, mert azt is lebontották az elkövetők. „Sára Botond polgármester – aki szintén a kezdetektől segítette az ügyünket – azt ígérte, utánajár, milyen anyagi és tárgyi segítséget tud biztosítani az önkormányzat” – sorolja Varga Gábor. De nem csak politikusoktól érkeztek támogatások: Kirsner Erika és Pálinger Katalin egykori válogatott kézilabdázók felszerelések pótlásában segítettek, és sok helyi és más kerületben élő embertől is érkeztek különböző adományok, felajánlások, hogy ezt a fontos ügyet, intézményt támogassák.

Ha tud-szeretne segíteni, így teheti meg

Bármilyen tárgyi adomány, ami az intézmény működését segíti, jól jönne. Jelenleg leginkább konyhafelszerelésre van nagy szükség, illetve a műszaki tárgyak pótlása lenne fontos (pl.: elöltöltős mosógép, mosogatógép, villanytűzhely, fagyasztós hűtő, illetve mikrohullámú sütők, porszívó). Szükség lenne új mosdókra, falfestékekre, glettanyagra, csemperagasztóra. Aki tud, kétkezi munkával is segíthet, az anyagi felajánlásokat az alábbi számlaszámon tehetik meg: Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány, számlaszám: 11708104-21454806, OTP)

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben