Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Bővülnek az Üllői úti Klinikai Tömbök is

Több milliárdos fejlesztés kezdődik a Semmelweis Egyetemen

2019. január 14. hétfő

Több milliárd forint értékű felújítás, illetve fejlesztés kezdődhet meg a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt részeként az ország egyetlen önálló orvosegyetemén egy kormányhatározat szerint. Bővülnek az egyetem Üllői úti Belső és Külső Klinikai Tömbjei is – olvasható a Magyar Idők január 14-ei számában.

Az egyik kormányhatározat szerint idén megkezdődik az egyetem klinikai tömbjeinek fejlesztése, ennek érdekében a kormány három ingatlant is vásárol a Tűzoltó utcai Elméleti Orvostudományi Központtal szemben. Így egy közel 16 ezer négyzetméteres oktatási infrastruktúra-fejlesztésre nyílik lehetőség – írta a Magyar Távirati Iroda által szemlézett napilap.

A kormány támogatja a Semmelweis Egyetem Üllői úti Belső és Külső Klinikai Tömbjeinek bővítését is. Az emberi erőforrások miniszterének január végéig kell javaslatot tennie a két tömb telephelybővítésére és infrastruktúra-fejlesztésére, a klinikai oktatás, kutatás és az ahhoz kapcsolódó betegellátás minőségének javítása érdekében.

Az egyetem Kútvölgyi úton működő klinikáit az Észak- és Közép-budai Centrum, az új Szent János Kórház és Szakrendelő veszi majd át. A határozat rendelkezik arról is, hogy a Pulmonológiai Klinika június 30-tól az egyetem felújított, Tömő utcai épületében működik tovább. A kormány által biztosított 1,5 milliárd forintból megújul a külső klinikai tömb részét képező épület, de az összeg fedezi a klinika teljes eszközparkjának költöztetését is.

Bővítik a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáját is. Megvásárolnák a tömbbel szomszédos egyik társasházat, valamint a klinika tulajdonában álló másik épületet is korszerűsítenék – áll a cikkben.

A Semmelweis XXI. Fejlesztési Projektre szánt keretből idén 565 millió, jövőre pedig 3 milliárd 196 millió forintot a városmajori klinika transzplantációs részlegének bővítésére, a műtéti épület részleges átépítésére és a Határőr út 18. szám alatti épület korszerűsítésére fordítanak.

A kormány döntött az egyetemhez tartozó Pető András Kar fejlesztéséről is. Egy másik kormányhatározat szerint pedig a Gyógyszerésztudományi Kar korszerűsítésének részeként létrehozzák a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrumot az egykori Bakáts téri kórház épületében – olvasható a Magyar Időkben.

Fotó: Józsefváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben