Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Rónai Éva kiállítása a Józsefvárosi Galériában

Álom és valóság találkozása

2019. január 14. hétfő

Rónai Éva Ferenczy Noémi-díjas textilművész alkotásaiból Szeresd felebarátodat címmel január 11-én nyílt kiállítás. A tizenkét varázslatos történetet elmesélő tárlat egy különleges, egyszerre bibliai, meseszerű és a valóságot idéző világba repíti a látogatókat.

Igazi téli este lévén odakint süvített a hideg szél, a József körúton található kiállítóteremben azonban melegséget sugárzó, barátságos hangulat várta a megnyitóra érkezőket. A kiállítóteremben egy tűt sem lehetett volna leejteni: a művésznő hozzátartozói, barátai, tanítványai és a textilművészet iránt érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a helyiséget.

A megjelent vendégeket és a művésznőt Szabó Erzsébet, a Józsefvárosi Galéria szakmai vezetője, illetve Billing Gyöngyi művészeti munkatárs köszöntötték. Wehner Tibor író és művészettörténész előadásában kiemelte, hogy a művész karakteres, egyéni stílusjegyei az 1980-as évektől kezdve bontakoztak ki igazán, és hogy a hagyományos francia gobelintechnikával nagyjából egy év alatt elkészülő művek milyen precíz, aprólékos és kitartó alkotómunka eredményeként jönnek létre.

„E műfaj területén ma már kevés alkotó vállalja a figurák megjelenítését. Rónai Éva a mesék világát idéző elbeszélőkedvvel vállalkozik újra és újra e bátorságot igénylő feladatra, teljesítménye pedig bámulatra méltó”– fogalmazott Wehner Tibor, hozzátéve, hogy ezúttal a művész 1980 és 2017 között készült munkáiból kiválasztott tizenkét alkotást ismerhetik meg a látogatók.

„A különleges szövésmód és anyaghasználat révén gazdag festői hatásvilágot kibontakoztató textilképek állnak előttünk, amelyeket a központi motívumok mellett megannyi apró részlet finom egyensúlya jellemez” ­– emelte ki a művészettörténész. Hozzátette: a szőtteseken bemutatott jelenetek, életképszerű kompozíciók egyszerre valószerűek és meseszerűek. A szépség és a báj, az önfeledt játékosság mellett egy megismerhetetlen, kiszámíthatatlan, misztikus világot tárnak elénk, ahol mindent átleng egy megingathatatlan derű, béke és egy meditatív életszemlélet.

A kiállításmegnyitót Ludvig Rezső zongorista saját szerzeményeivel tette teljessé. A február 4-éig megtekinthető tárlathoz kapcsolódóan az érdeklődők január 30-án 18 órától egy filmvetítésen és beszélgetésen vehetnek részt, amelyen a művésznő és a tanítványai is jelen lesznek.

Rónai Éva Ferenczy Noémi-díjas textilművész, Érdemes Művész, a kárpitművészet egyik hazai kiválósága 1931-ben született Budapesten. A Szépmíves Líceum textiles növendékeként érettségizett, majd 1971-ben nyomottanyag-tervezői diplomát szerzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán. Harminc évig tanított egykori iskolájában, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola textil szakán. A magyar textilművészet számos képviselőjét indította útjára, emellett egyéni alkotóként is sikerrel szerepelt és szerepel a hazai és külhoni kiállításokon.

Szöveg: Tukács Orsolya

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben