Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szülők, csak kreatívan!

Farsangi készülődés: feladat helyett élmény

2019. január 15. kedd

Cica legyen vagy zsiráf? Batman, lovag, hercegnő? Honnan kölcsönözzek jelmezt? Jaj, de drága! Tavaly Tamáskán ugyanez volt. Ezek egy szülő gondolatai, amikor először elhangzik a szülői értekezleten, hogy mindjárt itt az ovis, sulis farsang. Pedig sokkal izgalmasabbá, stresszmentesebbé, pénztárca-baráttá és könnyen családi programmá varázsolható a készülődés. Otthon pedig minden sarokban találni valamit, ami felhasználható a szuperkreatív jelmezekhez.

Hagyhatjuk szárnyalni a fantáziánkat, vagy inspirálódhatunk a „Készítsd magad!” (DIY) ­­honlapok egyikéről. Itt igazán kreatív ötletekkel is találkozhatunk: hogyan legyen a gyermek házilag lego, legoemberke, Super Mario, Clark Kent (alatta a Supermen ruhával), Rubik-kocka, vattacukor, sushi vagy épp sajtos makaróni.

Ha a régi klasszikusok hívei vagyunk, anya régi fehér, csipkés-fodros szoknyájából bámulatos angyalruha készülhet, hajpántból, némi drótból és kartonpapírból pedig hamar kész a glória is. (A kartonpapír és a drót párosa némi ragasztóval csodákra képes.) A tündérhez is szinte mindent megtalálunk otthon vagy a ház körül.

A varázspálca elkészítéséhez jó egy hurkapálca, vékony faág vagy erősebb szívószál, amit lefesthetünk, ragaszthatunk rá csillogó fóliát vagy karácsonyról megmaradt csomagolópapírt. Az meg már végképp csak a kreativitásunkon múlik, hogy a végére miből és hogyan készül el a nagy csillag, kiscsillag, szívecske, pillangó…

És ami a legfontosabb! Ne érezzük úgy, hogy a mi feladatunk mindent elkészíteni. Ugye szívesebben lennénk a családdal, mint a varrógép előtt? Tegyük meg: vonjuk be a gyerekeket is a jelmezük készítésébe. A vágást, ragasztást, színezést, díszítést ők is meg tudják csinálni, ráadásul elbüszkélkedhetnek az oviban vagy iskolában, hogy a jelmezükben saját kezük munkája is benne van. Az alkotás alatt pedig berakhatjuk például Gryllus Vilmos farsangi dalait, hogy még vidámabb legyen a hangulat.

Fotó: Józsefváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben