Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Eredeti hangzását nyeri vissza a hangszer

Teljesen felújítják és kibővítik a Jézus Szíve Jezsuita Templom orgonáját

2019. január 17. csütörtök

Átfogó rekonstrukciót végeznek a Lőrinc pap téri Jézus Szíve Jezsuita Templom orgonáján. A mintegy 110 éves hangszer az eredeti hangzását nyeri vissza, sőt annál többre is képes lesz a bővítésnek köszönhetően. Ottjártunkkor éppen szétszerelték a hangszerek királynőjét, amely várhatóan egy év múlva kerül majd vissza a templomba, teljesen felújítva.

A sípok egy része már bedobozolva, szállításra készen állt, a munkások éppen az orgonaházat szerelték szét január 16-án délután, amikor beléptünk a Lőrinc pap téri templomba. Nem sokszor láthatunk ilyen matuzsálem korú orgonát elemeire bontva.

Legutóbb 1909-ben állhatott ilyen állapotban ez a hangszer, amikor is a temesvári Wegenstein és Fiai céget felkérték, hogy a meglévő – 1890-es években épült – orgona kibővítésével készítsenek egy korszerű orgonát, amelyet a korabeli sajtó remekműnek titulált – meséli Végh Dániel. A templom kulturális menedzsere hozzáteszi: 110 év után most történik meg az első átfogó nagy restauráció, amelynek során teljes egészében elbontják és minden egyes alkatrésze megújul.

Mint mondja, a felújításra azért is van szükség, mert bár a XX. század során kisebb beavatkozások, bővítések történtek, ám a sokféle anyaggal és módszerrel ötvözött toldozgatások, foltozgatások eredményeként az orgona művészi és műszaki színvonala jelentősen leromlott. „Most az 1909-es hangszer születik újjá a mai kor technikai színvonalán. Az akkori hangzást nyeri vissza, sőt annál többre is képes lesz a stílushű bővítés következményeként.

Deák Bárdos György, a templom egykori kántor-karnagya az orgona eredeti Wegenstein-játszóasztalánál 1941-ben (forrás: Jézus Szíve Jezsuita Templom)

A templom a felújítás alatt sem marad hangszer nélkül. Az átmeneti időszakban a Párbeszéd Háza digitális orgonája szolgál, azon a helyen – a szentély oldalában – ahol nyártól egy új, második játszóasztal is helyet kap majd.  

Végh Dániel arra is kitért, hogy 2017 novemberében indítottak egy sípörökbefogadási akciót, amelynek keretében az adományozók kapnak majd egyet-egyet azok közül a sípok közül, amelyek a 70-es években épültek be, és a felújított orgonába már nem kerülnek vissza. Az akció sikeres volt, másfél év alatt csaknem 7 millió forint adomány gyűlt össze.

A teljes projekt mintegy 120 millió forintból valósul meg az Emberi Erőforrás Minisztériuma által biztosított központi fejlesztési forrásból, a Nemzeti Kulturális Alap és a Józsefvárosi Önkormányzat, valamint az adományozók támogatásával. A helyreállítást és bővítést Hajdók Judit orgonaművész tervei alapján, Szabó Balázs orgonaszakértő irányításával az Aeris Orgona Kft. végzi. 

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben