Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Versekkel a diktatúra ellen

Nagy Gáspárról nyílt kiállítás Józsefvárosban

2019. január 22. kedd

Ha a rendszerváltozás időszakának meghatározó költészetéről esik szó, Csoóri Sándor mellett kétségtelenül Nagy Gáspár neve jut az immáron harminc éve történt, korszakos eseményekre visszatekintő ember eszébe. Az egykori pannonhalmi bencés diákról, Vas megye szülöttéről és bátor, a nemzeti értékek mellett kiálló költészetéről nyílt kiállítás kerületünkben a Práter utcában, a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága fenntartásában működő Szent Benedek Iskolában.

Versek, fotók, illusztrációk – nehéz, hacsak nem lehetetlen feladat papírlapokon visszaadni azt a megingathatatlan hitet és a pártállammal szemben kiálló dacos elszántságot, ami az immár tizenegy éve, 2007. január 3-án elhunyt Nagy Gáspárból és költészetéből sugárzott. A Práter utcai iskola diákjai, tanárai, valamint a költő egykori osztálytársai és barátai vettek részt január 18-án a kiállítás megnyitóján, ahol Nagy Gáspár emlékét idézték meg verseivel, személyes emlékekkel. 

Halmi Gábor, a pesti bencés középiskola igazgatója elmondta: örömmel fogadták be a kiállítás anyagát, amelyet egy rendhagyó irodalom óra keretében nyitottak meg A magyar kultúra napjához kapcsolódva. 

A kiállítás február elejéig tekinthető meg hétköznapokon, az iskola nyitvatartási ideje alatt (Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Budapesti Tagintézménye, 1083 Budapest, Práter u. 11.)

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben