Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Érdemes otthonunkba beszerezni

A szén-monoxid érzékelő életet menthet!

2019. január 24. csütörtök

Az utóbbi időben megszaporodtak a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esetek Józsefvárosban. A katasztrófavédők arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy ezek a veszélyhelyzetek egy szén-monoxid érzékelővel elkerülhetők.

Legutóbb január 16-án a Kis Stáció utcai otthonukban lett rosszul egy család. A hivatásos tűzoltók magas gázkoncentrációt mértek a lakásban, ezért értesítették a mentőket, akik két embert kórházba szállítottak megfigyelésre. Szerencsére ezúttal nem történt tragédia, ám a szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy ezek a veszélyhelyzetek egy szén-monoxid érzékelővel megelőzhetők.

Emellett érdemes rendszeresen, évente legalább egyszer ellenőriztetni tüzelő-fűtő berendezéseinket és kéményünket. A lakás szellőzőnyílásait soha nem szabad elzárni! Szellőztessünk rendszeresen! Továbbá javasolt szén-monoxid-érzékelőt beszerezni és azt szakszerűen elhelyezni. A megfelelő érzékelők listáját itt lehet megtalálni.

A szén-monoxid-mérgezés tünetei

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, rendkívül mérgező gáz, amely belélegezve gátolja a szervezet oxigénellátását. A tünetei: alacsony koncentrációban fejfájást, hányingert és rosszullétet, magas koncentrációban eszméletvesztést, sőt halált is okozhat.

Fotó: Józsefváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben