Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

12 feljelentés egy hónap alatt

Határozott fellépés az illegális szemétlerakókkal szemben

2019. január 29. kedd

Józsefváros vezetése, ahogyan a tavalyi évben, úgy idén is a köztisztaság további javítását tűzte zászlajára. Ebben a munkában az egyik legnagyobb kihívást az illegális szemétlerakók jelentik, akik sok esetben kerületen kívülről érkeznek. A józsefvárosi közterület-felügyelők azonban határozottan lépnek fel: az elmúlt egy hónapban 12 esetben született feljelentés a hulladékuktól szabálytalanul megszabaduló személyekkel szemben. A kiszabott bírság pedig akár 150 ezer forintra is rúghat ilyen esetekben.

Józsefváros önkormányzata elkötelezett abban, hogy visszaszorítsa a kerületben az illegális hulladéklerakást, amelynek elszállítása a kerület számára jelentős terhet jelent. Éppen ezért a józsefvárosi közterület-felügyeleti ügyosztály határozottan lép fel az illegális szemétlerakókkal szemben. Ebben a munkában számottevő segítséget jelent a kerületi térfigyelő rendszer is.

„Amikor illegális szemétlerakást veszünk észre a térfigyelő kamerákon keresztül, azonnal jelezzük a közelben tartózkodó kollégáknak, akik a helyszínre sietnek” – mondta el lapunknak Bajusz Ferenc. A közterület-felügyeleti ügyosztály vezetője hozzátette: december 18-án is hasonlóképpen zajlottak az események, amikor egy kisbusz parkolt le a Kálvária tér és Illés utca sarkánál.

„A sofőr elkezdte kipakolni a hulladékát, ám mielőtt végzett volna, már ott volt a munkatársunk, akinek a felszólítására vissza kellett hordania a szemetét a járműbe” – fejtette ki Bajusz Ferenc. A fiatalember az eset során egy szabálysértési feljelentést is kapott.

Az elmúlt egy hónap alatt tizenkét alkalommal értek tetten olyan személyeket, akik a hulladékukat nem megfelelő helyre kívánták elhelyezni a közterületen. Többek között a Tömő és a Füvészkert utca sarkánál, a Teleki László tér és a Kun utca sarkánál, valamint az Illés utca és Kálvária tér sarkánál, utóbbi helyszínen több alkalommal is intézkedniük kellett a közterület-felügyelőknek.

Jogszabályi háttér

Aki a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi; vagy hulladékot a közterületen engedély nélkül, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen lerak, az szabálysértést követ el. A kiszabott pénzbírság akár 150 ezer forint is lehet.  

Fotó: Józsefvárosi Közterület-felügyelet; Józsefváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben