Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Négy hónap, három hét, két nap

Böjte Csaba volt a vendég a Párbeszéd Háza filmklubján

2019. január 30. szerda

Cristian Mungiu Arany Pálma-díjas filmjét, a Négy hónap, három hét, két nap című alkotást vetítették a Párbeszéd Háza Vászonkrisztus filmklubjában január 29-én. A nemkívánt terhesség megszakításról szóló játékfilm végén Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Szekeres Csaba filmesztétával beszélgetett Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Háza igazgatója.

A Párbeszéd Háza nézőkkel teljesen megtelt alagsori termében Sajgó Szabolcs a film előtti bevezetőjében elmondta: a román újhullámos film mélyre viszi a nézőt és azért választották ezt a mozit, hogy aztán a valódi mélységekre adott isteni választ is meg tudjuk hallani.

A film két kollégista lány életébe enged bepillantást a rendszerváltás előtti Romániában, amikor törvény büntette az abortuszt. Egyikük négy hónapos terhes, ám a magzatot nem kívánja megtartani és barátnője segítségével egy férfit fogadnak fel a feladat elvégzésére.

A vetítést követő beszélgetésen Böjte Csaba olyan történeteket osztott meg a nézőkkel, amelyeket neki meséltek hasonló helyzetben lévő hölgyek. A konkluzió azonban szinte minden esetben az volt, hogy az abortuszon átesett hölgyek megbánták a tettüket.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben