Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mintegy százan vettek részt a programon

Irodalmi szakmai nap kisgyermeknevelőknek

2019. január 30. szerda

Az ország minden tájáról érkeztek bölcsődei dolgozók a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) január 25-én, a Kesztyűgyár Közösségi Házban megtartott első szakmai napjára. A rendezvény keretében bemutatták az intézmény immár három éve működő és folyamatosan csiszolódó Irodalmi Nevelés Mintaprogramját a közel száz fős közönségnek. Koscsóné Kolkopf Judit, a JEB vezetője az eseményen kiemelte: fontos feladatuk tudást generálni – és még fontosabb ezt a tudást megosztani másokkal.

Sántha Péterné alpolgármester köszöntőjében a kerület jellegzetességeiről, fejlődéséről, a Józsefvárosért dolgozó közösségekről mesélt. „Hatalmas az intézményi összetartás, a családok és a kerület problémái iránti érzékenység. Koscsóné Kolkopf Judit olyan új módszertani megoldásokat alakított ki, amelyek egyedülállóak. Ezeket két évvel ezelőtt a Parlament Kulturális Bizottságának Női Méltóságért Albizottságában is bemutattuk, ma pedig egy részét Önök is megismerhetik” – zárta szavait Sántha Péterné.

Koscsóné Kolkopf Judit kiemelte: a kerületben minden támogatást megkapnak az önkormányzattól, valamint az utóbbi öt évben minden bölcsőde megszépült, ami nemcsak a gyermekeknek jó, a dolgozók számára is fontos a kiegyensúlyozott munkához. „A bölcsődei szakma megérett arra, hogy egy innovatív átalakulási folyamaton menjen keresztül, ehhez pedig olyan pedagógusgenerációra van szükség, amely szeretne tanulni és fejlődni” – hangsúlyozta.

Módszer az irodalmi nevelésre

Az Irodalmi Nevelés Mintaprogram 2016-ban indult a JEB-ben, azóta folyamatosan fejleszti és bővíti az intézmények tagjaiból álló irodalmi munkacsoport, melyet szakmailag Bereczkiné dr. Záluszki Anna, az ELTE adjunktusa segít, aki előadást is tartott a szakmai napon. A klasszikus és kortárs gyermekirodalom rejtelmeibe kalauzolta el a hallgatóságot. Az irodalmi munkacsoport feladatairól maguk a tagok tartottak előadást. Kiemelték: fontos, hogy a magyar nyelv és irodalom szépségének megismerése minél fiatalabb korban elkezdődjön.

Megtudtuk: a projekt előkészítéséhez a kisgyermeknevelők módszertani előadásokon vettek részt, mellyel párhuzamosan a szülők számára is tájékoztató előadásokat szerveztek, valamint a JEB teljes könyvtár-állományát felülvizsgálták és magas színvonalú kiadványokkal bővítették.

Ezt követően irodalmi faliújságok készültek, ahol hónapról hónapra újabb alkotásokkal ismerkedhetnek meg a szülők és a kisgyermeknevelők, akik haza is vihetik a kitett ajánlókat. A projekt részeként minden gyermek saját irodalmi füzetet kap, melybe a szülők és a kisgyermeknevelők segítségével készülhetnek kreatív alkotások.

A szakmai napon a résztvevők maguk is készíthettek irodalmi ajánlót, mely során elsajátíthatták annak kritériumait, emellett megismerkedhettek az irodalmi füzettel is, amibe ők is készíthettek alkotásokat.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben