Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egy jó példa

Intézmények közötti szoros együttműködés Józsefvárosban

2011. november 03. csütörtök

Beszélgetés Becskei-Kovács Barbarával a Kesztyűgyár ügyvezetőjével az intézmény elmúlt egy évéről, jelenéről és a jövőbeni tervekről. A Mátyás téren működő intézmény sokat tesz a környékbeliek közösségépítésében, munkavállalási esélyeik növeléséhez.

Több mint egy éve a Józsefvárosi Közösségi Házak Nonprofit Kft ügyvezetője, mi történt ez alatt? Mit sikerült elérni? Először is arra vagyok a legbüszkébb, hogy sikerült összekovácsolni egy nagyon jó csapatot, aki érzi, és tudja, mit jelent a környék számára a Kesztyűgyár Közösségi Ház. Hiszen olyan emberek teszik a dolgukat minden nap, akik hiszen abban, amit ez a Ház képvisel. Másodsorban arra, hogy sok új programot tudtunk elindítani az Önkormányzat támogatásával, amelyek a VIII. kerületi lakosok számára segítik a közösség épülését, a munkába állás lehetőségeinek kihasználását. És sok olyan egyéni eredményekre, amit az ide bejáró emberek értek el a mi közbenjárásunkkal. Továbbá azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Ház életében elindultak olyan az országban is egyedülállónak tekinthető dolgok, mint például a tanrendbe épített zárt foglalkozások, ahol a környékbeli iskolákkal együttműködve az osztályoknak élményoktatást tudunk nyújtani.

Becskei-Kovács Barbara

Ahogy azt megszokhattuk minden korosztály megtalálja a számára érdekes programokat, hiszen a legkisebbektől egészen az idős korosztályig nyújtanak érdekes programokat. De mit is jelent az élményoktatás? A már jól megszokott fejlesztő programokon kívül integrált iskolai programokat is kínálunk 2011. október elejétől a helyi iskolák számára.

Új fejlesztő foglalkozások A United Way Magyarország Alapítvány meghívásos pályázatán, sikeresen szerepeltünk, így el tudtuk indítani ezeket a minden tekintetben egyedülálló programokat. A projekt keretében 9 hónapon keresztül valósulhat meg 3 olyan programelem, ahol a különféle tematikus foglakozásokat egy közösségi színtéren a Kesztyűgyár Közösségi Házban tanrendbe építve tudják a diákok végigélni. A rendhagyó foglalkozásokra szervezett csoportokban a tanárok kísérik át a tanulókat, ahol 2*45 perben, mint a tanórán betekintést nyerhetnek az alábbi témakörökbe:  

Környezetem! 2-4. osztályosok részére.  A sokat emlegetet környezetvédelemmel nehéz elérni a kisebb korosztályt, de ezzel az áthidaló megoldással sikerek érhetőek el, hiszen játékos formában dolgozzák fel a környezetismereti órákat, blokkosított modulokban. Pl.:  

Made in….?  Módjuk lesz, térképen végigkövetni honnan származnak az általunk naponta használt tárgyak, rendszeresen fogyasztott élelmiszerek. Légszennyezettség: a fővárosban kihelyezett légszennyezettség mérő táblák adatainak értelmezése 18 fok júliusban? Filmvetítés a klímaváltozásról, majd beszélgetés annak mindennapjainkra gyakorolt hatásairól.  

Egészséges Világ! 5-6. osztályosok részére. Az egészséges életmód megismertetése és gyakorlata a digitális világon keresztül. Központi téma az egészség, de játékos módon előkerül a fényképezőgép is. Plakát, film, kampány tervezés a tanulók bevonásával. Az egészségtelen táplálkozás következményeinek megismerése, ismeretterjesztő, népszerűsítő plakátok tervezése a gyerekek nézőpontjából. Kisfilm készítése, fotó-képregény, montázs készítése, majd zárásként kiállítás a pályaművekből.  

Pályám Felé! Indul a pályaválasztás időszaka, így minden 7-8. osztályos számára előtérbe kerül, az a kérdés mi leszek, ha nagy leszek?! A Kesztyűgyár Közösségi Ház új pályaorientációs programján, megtudhatják a tanulók, hogy képességeik, érdeklődésük szerint, mely az a szakma ahol biztosan jól boldogulhatnak. A foglalkozások közben szakmákkal ismerkedhetnek meg a szakma mozik keretén belül. Találkozhatnak neves foglalkozások képviselőivel, akiktől megtudhatják, például, hogy milyen egy dj élete, milyen képességekkel kell rendelkeznie egy szakácsnak, cukrásznak, hogy telik egy tűzoltó napja. A bemutatkozó szakmák képviselői által betekintést nyerhetnek a munka világába.

A közös munka a közös jövő záloga Becskei-Kovács Barbara elmondta a kerületi iskolákkal kötött együttműködés nem kötelezően vállalt feladat, hanem egy olyan kezdeményezés, melyre még nem volt példa. Jelenleg együttműködést kötöttek a Németh László Általános Iskolával, a Lakatos Menyhért Általános Iskolával, és a Práter utcai iskolával is, valamint további tárgyalások, egyeztetések folynak a többi iskolával is arra vonatkozóan, hogy minél több kerületi gyermekhez eljuthassanak ezek a programok.  A jövőbeni közös munka a pedagógusokat segíti, ugyanakkor a programot tartó koordinátoroknak is nagy kihívás, hiszen a nehéz helyzetben lévő fiatalok részére célirányosan kialakított program struktúrával kislépésekben ugyan, de a szociális integrációs törekvéseket próbálják meg erősíteni, ami nem könnyű feladat.     A pályázat másik része, egy olyan kamaszoknak szóló foglalkozás, amely elősegíti számukra a beilleszkedéshez elengedhetetlen asszertív viselkedési formák elsajátítását, és havi egy alkalommal gyermekpszichológus segítséget nyújt azok számára, akik ezt igénylik.

  Elérhetőség: 1084 Budapest, Mátyás tér 15. Telefon: 06-1-788-13-44 Telefax: 06-1-788-13-74 www.kesztyugyar.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben