Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Schwarzenegger mondott gyászbeszédet

Végső búcsút vettek Andy Vajnától a Fiumei úti temetőben

2019. január 31. csütörtök

A Fiumei Úti Sírkert 19-es parcellájában csütörtökön délelőtt eltemették Andy Vajnát, a világhírű magyar filmproducert, filmügyi kormánybiztost. A temetésen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, a kormány képviselői, művészek és közéleti személyiségek. Arnold Schwarzenegger hollywoodi filmsztár, Vajna jó barátja is beszédet mondott a szertartáson.

A temetésen rengeteg művész, ismert közéleti személyiség és politikus vett részt. Orbán Viktor miniszterelnök mellett többek között Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Leslie Mandoki világhírű zenész és producer, Rogán Antal, a Miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Józsefváros országgyűlési képviselője, Németh Szilárd, Schmidt Mária, Hiller István, Fodor Gábor, Herendi Gábor filmrendező és Dobó Kata színésznő is. A temetés a család kérésére nem volt nyilvános. A szervezők azt kérték, hogy a szertartáson résztvevők egy szál fehér virággal, vagy szivarral vegyenek búcsút Andy Vajnától.

Fotó: Körmendi Gábor/Origo

Az Origo információi eszerint előbb Rogán Antal, majd Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója mondott beszédet. Rogán Antal arról beszélt, hogy Andy Vajna fáradhatatlan volt. Ezt követően Arnold Schwarzenegger méltatta az elhunytat. A világsztár elsőként megköszönte a felkérést Orbán Viktornak, a barátoknak és hozzátartozóknak. „Szerettem, és nagyra becsültem Andyt” – mondta Schwarzenegger, aki érdekes történeteket is mesélt közös munkáikról. A Blikk szerint Arnold Schwarzenegger azt is bevallotta, hogy utálta a Rambót, mert nem ő volt a főszereplője. Erre mondta Andy, hogy akkor csinálok neked egy filmet – vallotta be a színész. Megosztotta azt is, hogy legutóbbi magyarországi forgatása alatt Andy Vajna minden héten főzött neki valamit.

A beszédeket követően Andy Vajna földi maradványait katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra. Özvegye, Vajna Tímea után Orbán Viktor és Schwarzenegger is a sírhoz járult.

Andy Vajna életútja

A magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakjaként számon tartott filmes szakember életének 75. évében, hosszú betegség után hunyt el budapesti otthonában, január 20-án. Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.

Producerként 59 film fűződik a nevéhez, köztük olyan világszerte ismert és elismert alkotások, mint a Rambo-filmek, az Angyalszív, a Terminátor, az Evita, a Zenedoboz vagy a Jákob lajtorjája. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el. Olyan rendezőkkel dolgozott, mint Oliver Stone, Paul Verhoven, James Cameron, és olyan színészekkel, mint Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Anthony Hopkins, Gary Oldman, Michael Douglas, Robert de Niro, Antonio Banderas, Sharon Stone és Scarlett Johansson.

A nevéhez fűződik a magyar filmtámogatási rendszer konszolidációját követően a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Kormánybiztosi időszakában olyan nagy magyar filmsikerek születtek, mint a Saul fia, A nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről, az 1945 és a BÚÉK, a filmalap által támogatott magyar filmek pedig több száz nemzetközi díjat nyertek el, köztük az Oscart, a Golden Globe-ot és az Arany Medvét.

Forrás: origo.hu

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben