Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Környezettudatosság és természetvédelem

Zöld szellemiség a kerületi óvodákban

2019. február 04. hétfő

Az utóbbi években egyre fontosabbá vált Földünk megóvása. Kerületünkben már a legkisebbek is tudják ezt, hiszen a Napraforgó Egyesített Óvoda minden tagintézményében a környezet megismerését, a természet kincseinek védelmét szem előtt tartva zajlanak a mindennapok. Sőt, a Katica, a Mesepalota és a Százszorszép Tagóvoda az elmúlt években elnyerte a Zöld Óvoda címet is.

A Katica Tagóvoda először 2006-ban pályázta meg, és azóta minden évben, így idén is elnyerte a címet. Mint a tagóvoda vezetőjétől, Magyari Krisztinától megtudtuk, az óvoda életét teljes egészében átitatja a környezettudatosság, pedagógiai programjukban pedig konkrétan is megfogalmazzák a környezeti és egészségnevelési céljaikat, feladataikat. Elkötelezettek a fenntarthatóság iránt és a gyermekeket is erre tanítják: az óvodába lépés első napjától kezdve ismerkednek környezetünk értékeivel és óvják, gondozzák azokat.

Az óvodai tevékenységeket a természet változásai és a zöld jeles napok köré építik, minden évszakban erdei tábort szerveznek, hol Magyarkútra, hol Káptalanfüredre, ahol az adott évszak jellegzetességeit testközelből ismerhetik meg a gyermekek: az őszt mint a „sokszínű természet”, a telet mint az „alvó természet”, a tavaszt mint az „ébredő természet”, míg a nyarat mint a „viruló természet” évszaka. Emellett pedig számtalan más formában is találkozhatnak a természettel: múzeumokba, állatkertbe, vadasparkba járnak, és rendszeresen részt vesznek Madarász ovi foglalkozásokon, ahol a madarak védelméről, felelősségteljes gondozásukról tanulnak. Az elsajátított tudást a madárbarát óvodai kertben pedig kamatoztathatják is. A játszóudvaron egyébként virágos, valamint gyógy-és fűszernövénykert is található, amit a kicsik kisméretű szerszámokkal gondozhatnak, így igazán a sajátjuknak érezhetik a „munka gyümölcsét”. Nemcsak az udvaron, az épület helyiségeiben is a természetközeliség harmonizál: rengeteg növénnyel és természetsarkokkal rendezték be őket. Természetesen az óvoda működésében is igyekszik a lehető leginkább környezetkímélő lenni, ezért környezetbarát tisztítószereket, hideg-meleg kevert csapvizet és LED világítást használnak, valamint a nyílászárókat is kicserélték az energiacsökkentésérdekében.

A fotó illusztráció

A „hulladék nem szemét” elvet vallva, amit csak lehet hasznosítanak, szelektíven gyűjtenek vagy újra felhasználnak, például a kézműves foglalkozások alkalmával. Igen izgalmas, hogy a komposztálást is bevezették az intézményben, melynek során a konyhai hulladékot a komposztládába gyűjtik, majd a humuszos földdel saját óvodakertjüket gondozzák. Magyari Krisztina kiemelte azt is, hogy a gyermekek szemléletformálásával szüleikhez, családjukhoz is eljuttathatják a környezettudatosság fontosságát.

Fotó: Katica Tagóvoda

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben