Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Egyhangú győzelem a közönségszavazáson

Budapest lett idén Európa legjobb úti célja

2019. február 05. kedd

Budapest nyerte el az Európa legjobb úti célja 2019 díjat – közölte az European Best Destination (EBD) európai turisztikai szervezet Tarlós István főpolgármesterrel levélben, amelyet február 5-én tettek közzé a főváros honlapján.

A közönségszavazáson – amelyen a magyar főváros lett az első – több mint félmillióan voksoltak kedvenc európai úti céljukra. A turisztikai szervezet kiemelte, hogy egyetlen korábbi győztes sem kapott ekkora nemzetközi támogatást, ennyi, a saját országán kívülről érkező szavazatot. A Budapestre adott szavazatok 77 százaléka Magyarország határain kívülről érkezett, főként az Egyesült Királyságból, az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból, Franciaországból, Ausztriából és Olaszországból.

Budapest Európa egyik legerősebb turisztikai brandjével büszkélkedhet

Budapest győzelme egyhangú volt, egymaga több szavazatot szerzett, mint Párizs, Athén, London, Firenze és Genf. Az EBD szerint az elismerés tíz év munkájának a gyümölcse, ennyi idő alatt Budapest Európa egyik legvonzóbb és legjobb életminőségű városa lett, amely befektetőket, vállalkozásokat, startupokat és utazókat vonz a világ minden részéről. A kultúrába és az örökségvédelmi projektekbe fektetett támogatások hatására Budapest Európa egyik legszebb városává vált, és a kontinens egyik legerősebb turisztikai brandjével büszkélkedhet.

A díj hatására több turista várható

Az eredményt a Forbes, a Condé Nast Travelers, a Lonely Planet, a New York Times és számos kiemelt nemzetközi sajtóorgánum több százmillió olvasóhoz juttatja majd el. A díjjal az is együtt szokott járni, hogy a győztes városokba a korábbinál 13-25 százalékkal több látogató érkezik – áll a dokumentumban.

Budapest 2018-ban debütált a versenyen, akkor rögtön a 8. helyet szerezte meg Lisszabont, Párizst, Amszterdamot, Prágát, Bécset, Barcelonát és Londont is megelőzve; tavaly Wroclaw lett az első. Tarlós István örömmel fogadta a hírt. A főpolgármester szerint a cím elérésében nem kis szerepe volt a főváros fesztivál- és turisztikai központjának.

Forrás: MTI

Fotók: Huszár Boglárka