Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Állománygyűlés a közterület-felügyeleten

Sára Botond: Cél a tisztább, rendezettebb Józsefváros

2019. február 07. csütörtök

Évente két alkalommal tart állománygyűlést a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyeleti ügyosztálya. Az idei első találkozóra február 5-én került sor, ahol Sára Botond, Józsefváros polgármestere hangsúlyozta: az elmúlt évtizedben jelentős előrelépés történt a közbiztonság és köztisztaság területén, de van még mit tenni. A hosszú távú cél az, hogy Józsefváros a legélhetőbb kerület legyen. Az eseményen részt vett Danada-Rimán Edina, Józsefváros jegyzője is.

„A tavalyi évben az időközi választáson a kerületiek állást foglaltak, hogy milyen Józsefvárosban szeretnének élni” – kezdte beszédét Sára Botond. A polgármester szerint az emberek egyértelműen a rend és a biztonság mellett tették le a voksukat. „Mi ezt képviseljük, ezért fontos az, hogy erre a területre még jobban figyeljünk” – fogalmazott. A városvezetés irányát is ennek alapján határozták meg, amelynek célja a köztisztaság és közbiztonság további javítása.

„Ennek eléréséhez két területre kell nagyobb hangsúlyt helyezni: egyrészt a városüzemeltetési feladatokra, hogy legyen több takarítógép, több virág, rendezettebb parkok. Másrészt a rendészeti területre annak érdekében, hogy megakadályozzák a szabálysértéseket: a közterületi alkoholfogyasztást, a zöldövezetben parkolást, valamint az illegális szemétlerakást” – emelte ki Sára Botond.

Mint mondta, ennek érdekében számos rendelet született a közösségi együttélés szabályozásáról, amelyeket mindenkinek be kell tartani. Kiemelte: a nagyobb tisztaság érdekében a közterület-felügyelőknek fel kell hívniuk az üzlethelyiségek, társasházak figyelmét arra is, hogy a portáljuk előtti járdaszakasz tisztán tartása az ő feladatuk. „Az elmúlt évben ezen a területen jelentős előrelépés történt, ahol viszont még nem működik gördülékenyen, ott, az önkormányzat eszközsegítséget is tud nyújtani a társasházaknak pályázaton keresztül” – tette hozzá.

Közösen a tisztább közterekért 

Mint Sára Botond fogalmazott: Józsefváros sokat lépett előre mind a köztisztaság mind a közbiztonság tekintetében.

A polgármester szerint az elmúlt 10 év arról szólt, hogy felzárkózzunk a többi kerülethez, amit sikerült elérni. „A hosszú távú cél azonban az, hogy nemcsak a legbiztonságosabb, hanem a legtisztább, azaz a legélhetőbb kerület legyünk. Ha mindenki elvégzi a feladatát, akkor még szebbek lesznek a közterületeink” – zárta gondolatait Sára Botond, majd megköszönte a közterület-felügyelők tavalyi évi munkáját.

Küzdelem az illegális szállásadókkal és szemétlerakókkal

Danada-Rimán Edina hangsúlyozta, hogy az idei év fontos feladatai között lesz az illegális szálláshelyszolgáltatások felderítése, ami a visszajelzések alapján komoly problémát okoz a lakóközösségeknek. Józsefváros jegyzője arról is beszélt, jelentős eredményeket értek el az illegális szemétlerakók felderítésében és a velük szembeni intézkedések terén, amit továbbra is kiemelten kezelnek.

„A lakosokkal való könnyebb kapcsolattartás érdekében a közterület-felügyelők számára a jövőben is lesznek kommunikációs továbbképzések, a tervek szerint már tavasszal is sor kerül egy ilyenre” – tette hozzá.

Közterület-felügyelők a lakosságért

Bajusz Ferenc, az ügyosztály vezetője pozitívnak értékelte a tavalyi évet. Mint mondta: továbbra is határozottan lépnek fel az olyan jogsértőkkel szemben, akik zavarják a lakóközösség nyugalmát.

Kiemelten kezelik a szemteléssel és a közterületi alkoholfogyasztással kapcsolatos szabálysértéseket is, „azért vagyunk, hogy a lakosok közterületi problémáit kezeljük” – hangsúlyozta.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben