Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Milyen legyen Józsefváros?

A lakosság bevonásával készül az új településfejlesztési koncepció

2019. február 07. csütörtök

Sokat változott kerületünk az elmúlt évtizedben, így új településfejlesztési koncepció kidolgozására volt szükség, lévén a hatályban lévőt még 2007-ben alkották meg. A tervezet el is készült, ám elfogadása előtt lehetőség nyílik a lakosság észrevételeivel kiegészíteni, módosítani azt. Ezt a célt szolgálta a február 5-én, az önkormányzat tanácstermében megrendezett lakossági fórum, ahová várták mindazokat a helyi lakosokat, gazdálkodó szervezeteket, civileket, egyházi és vallási szervezetek képviselőit, akik szerették volna megosztani víziójukat szűkebb környezetükről, és hozzá akartak járulni városrészünk jövőjének alakításához.

Második alkalommal gyűltek össze kerületünk legaktívabb lakosai, vállalkozói és egyesületeinek képviselői, hogy egy kötetlen workshop keretében elmondják véleményüket lakókörnyezetük állapotáról és jövőjéről Józsefváros Településfejlesztési Koncepciójának megalkotóinak. A résztvevőket Iványi Gyöngyvér főépítész köszöntötte, majd Baranyai Zsolt városszociológus, a HÉTFA Kutatóintézet és Elemzőközpont vezető tervezője ismertette meg velük a tanulmány főbb elemeit. 

Mint elmondta, egy ilyen dokumentum a hosszú távú, 10-12 évre szóló főbb irányokat és célkitűzéseket tartalmazza, a konkrét projektekkel az Integrált Településfejlesztési Stratégia foglalkozik. Elképzelésük szerint egyik legfőbb feladat a jövőre nézve a népesség megtartása, közösségépítés, a leszakadó területek felzárkóztatása és a kulturális sokszínűség megtartása, valamint teljes városrészünk beintegrálása Budapest belvárosának életébe. Fontos elemként említette még egy gondoskodó, gazdaságilag erős, környezettudatos kerület meglétét, amely igyekszik motiváló, zöld életteret biztosítani a lakosainak.

Az ismertető után a részvevők négy csoportra oszlottak, ahol egy interaktív workshop keretében mindenki elmondhatta véleményét arról, milyen szociális és közösségi feladatokat tart a legfontosabbnak Józsefvárosban, hozzászólhatott a kerületműködtetés problémáihoz és ötletet adhatott lakókörnyezetünk jobbításának témájában. Emellett lehetőség nyílt annak kifejtésére, Józsefváros melyik negyedében milyen fejlesztést, mely funkciók erősítését tartanák kívánatosnak. A közös gondolkodást a beszélgetések eredményének rövid összegezése, valamint plenáris ülés követte. 

Iványi Gyöngyvér lapunknak elmondta, örül a nagy érdeklődésnek és hogy ennyien eljöttek a fórumra Józsefváros minden részéből. Hozzátette: külön szerencsés, hogy minden korosztály képviseltette magát, hiszen egy ilyen eseménynek a célja a minél szélesebb nyilvánosság bevonása, és a lehető legtöbbféle szempont és vélemény meghallgatása. Felhívta a figyelmet arra is, hogy aki nem tudott személyesen részt venni a fórumon, javaslatait még február 20-ig elküldheti a partnersegi@jozsefvaros.hu e-mail címre.

Józsefváros Településfejlesztési Koncepciójának tervezete teljes terjedelmében elolvasható az önkormányzat honlapján, a https://old.jozsefvaros.hu/dokumentumok/718_velemenyezesi_dokumentacio_telepulesfejlesztesi_koncepcio.pdf címen.

Fotó: Huszár Boglárka, Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben