Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Körzeti Rendész Café másodszor

Fókuszban a szebb, élhetőbb Csarnok negyed

2019. február 08. péntek

Immár második alkalommal szervezték meg a Körzeti Rendész Cafét Józsefvárosban. Február 6-án a Csarnok negyed kihívásait térképezte fel a város vezetése a helyi lakóközösségek képviselői, az önkormányzati képviselők, illetve intézmények vezetői, a rendőrség munkatársai, egyházi személyek és a városrész körzeti rendészének a részvételével. Sára Botond, Józsefváros polgármestere leszögezte, hogy a felmerült kérdések mielőbbi megvalósításán fognak dolgozni annak érdekében, hogy a Csarnok negyed még szebb, még élhetőbb legyen.

A második Körzeti Rendész Cafén Sára Botond polgármester köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta: a rendezvény célja, hogy átbeszéljék a megoldandó feladatokat azokkal, akik a Csarnok negyedért dolgoznak, akik az itt élőkkel a munkájuk révén napi kapcsolatban vannak.

„Feltérképezzük, hogy mik azok a területek, amiket az itt élők fontosnak ítélnek” – fogalmazott. Majd hozzátette: ezek alapján levonják a következtetéseket és megkeresik a megoldásokat. A polgármester emlékeztetett: a kerületben van tizenkét városrész, és az a tervük, hogy minden negyedben összeülnek majd egy hasonló rendezvényen.

A rendezvényen a megjelentek négy asztaltársaságot alkottak és megosztották a közbiztonsággal és köztisztasággal kapcsolatos észrevételeiket egymással. A beszélgetés Molnár Katalin, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar munkatársának moderálásával zajlott.

Tisztább járdák, nyugodtabb éjszakák

Danada-Rimán Edina, Józsefváros jegyzője összefoglalójában elmondta, hogy a beszélgetések során felmerült a Népszínház utcai üzletek előtti járdatakarítás hiányának kérdése, amit fokozottabban fognak ellenőrizni a közterület-felügyelők, illetve, hogy az állattartók nem tartják be a társasházakban a lépcsőházi etikettet.

Ez utóbbi esetben a lakóközösségnek kell beépíteni a társasház házirendjébe a korlátozó rendelkezéseket, és ezt követően az önkormányzat is tud segíteni annak betartatásában. Danada-Rimán Edina kiemelte: az egyik legtöbbet emlegetett probléma az Auróra utcai egyik vendéglátóhely és vendégköre, amely zavarja a környékbeli lakók éjszakai nyugalmát, és amelynek a megoldása jelenleg is a Hivatal napirendjén van.

Mielőbbi megoldások a felmerülő kérdésekre

A rendezvényt értékelve Sára Botond két részre osztotta a megoldandó feladatokat. Elmondása szerint vannak rövid időn belül, könnyebben megoldható kérdések: ilyen a Bérkocsis és a József utca veszélyes kereszteződéseinek járdaszintbe emelése.

Továbbá – tette hozzá – vannak rendszerszintű feladatok, amelyekhez rendeletmódosítás szükséges: ilyen az az újkeletű jelenség is, amely szerint egyes üzlethelyiségekben illegális szálláshelyszolgáltatást nyújtanak, ám ez ellen is fel fognak lépni minden eszközzel. A polgármester úgy értékelt, hogy a felmerült kérdések egyike sem megoldhatatlan, dolgozni fognak azok mielőbbi megvalósításán.

A közterület-felügyelők részéről Bajusz Ferenc, az ügyosztály vezetője, és Pálinkás Mária, a Csarnok negyed körzeti rendésze, a VIII. kerületi rendőrkapitányság képviseletében pedig Hudák Péter, a rendészeti osztály vezetője és Verlaet Péter valamint Paragh Attila körzeti rendészek gyűjthettek be értékes információkat munkájukhoz, amivel szebbé, élhetőbbé tehető a Csarnok negyed.

Vezető kép: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Fotók: Ványai Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben