Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Highlights of Hungary különdíj

Elismerés az Egyszülős Központnak

2019. február 12. kedd

A Highlights of Hungary egy közösség, melynek célja 2013 óta minden évben összegyűjteni és díjazni azokat a fontos ügyeket képviselő hazai projekteket, történeteket, amelyek bár sokfélék, egy biztosan közös bennük: érdemes rájuk odafigyelni. Idén 55 projektet jelöltek a február 6-ai díjátadóra, melyen a Miniszterelnökség különdíját kerületünk egyik büszkesége, az Egyszülős Központ vehette át.

„Hatalmas dolog, és még nagyobb öröm, hogy még az első születésnapunkat sem ünnepeltük meg, de máris ekkora elismerésben lehet részünk” – mondta el lapunknak Nagy Anna, a központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke. „Már az is nagy szó, hogy az ötvenötös válogatásba bekerültünk – a rengetegféle, jobbnál jobb kezdeményezések közé – hiszen ez azt jelenti, hogy felfigyeltek ránk és megszerettek minket, az ügyünket.”

Kiemelte, mióta megnyitottak folyamatosan pozitív visszajelzéseket kapnak, amik megerősítik őket abban, hogy érdemes volt bátornak lenni és létrehozni az intézményt. Hozzátette: a Highlights of Hungary díja nemcsak csodálatos elismerés, hanem abban is segít, hogy még szélesebb körben megismerjék a központot, ezáltal eljussanak azokhoz a szülőkhöz, gyermekekhez és családokhoz, akiknek szükségük van a közösségükre.

Nagy Annát arról is megkérdeztük, hogy mik a terveik a jövőben. „Nincs előttünk egy kitaposott út, de igyekszünk minden felmerülő igényre válaszolni, ezért folyamatosan újulunk, hétről hétre bővülnek a programjaink” – válaszolta.

Az Egyszülős Központot a tíz kurátor közül Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője és a Brain Bar alapítója jelölte a szavazásra. A Highlights of Hungary honlapján ekképp méltatja a központot: „Az elmúlt évek egyik legfontosabb, leghiánypótlóbb magyar kezdeményezése.

Nagy Anna és csapata személyes tanácsadással és csoportos foglalkozásokkal, gazdag programkínálattal és szakmai kutatómunkával, de mindenekelőtt hellyel és közösséggel támogatja azokat, akik egyedül nevelik a gyermekeiket. Akik bár rengetegen vannak, sokan közülük mégis magányosak – voltak. Egészen mostanáig. Mindezt színvonalas, építészeti szempontból is vonzó terekben és atmoszférában. Óriási respekt.”

A Highlights of Hungary közönségdíját a POKET Zsekbönyvek nyerte el. Emellett az első tíz helyezett között szerepel a BP Underground hip hop film, a Sztalker Csoport „színházi alkotóközösség”, a Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát projekt, a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó intézmény, Köbli Norbert, forgatókönyvíró, az autista fiatalokat is foglalkoztató Kockacsoki vállalkozás, Arany-Michelsz Tímea, református lelkész, a csomagolásmentes Ligeti Bolt és a nehéz körülmények közt élő gyerekeket segítő Add Tovább projekt. A kurátori díjat a kihalásra ítélt ősi magyar gyümölcsfafajtákat megmenteni hivatott Tündérkertek kezdeményezésnek ítélték.

Fotó: Egyszülős Központ; Highlights of Hungary; Jozsefváros újság/archív

Szerző: Beleznai Csenge

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben