Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Képei roma kulturális eseményeket örökítenek meg

Mini-kiállítás Nyári Gyula fotóiból

2019. február 13. szerda

Nyári Gyula muzsikus, fotográfus képeiből összeállított mini-kiállítás kísérte az ELTE-BTK Kari Tanácstermében február 12-én megrendezett Józsefváros Roma Öröksége című műhelykonferenciát. Az eseményen a REACH-projekt józsefvárosi kutatásához kapcsolódó egyetemi szeminárium eredményeit mutatták be.

Lapunk fényképésze, Nyári Gyula a hetvenes évek közepén kezdett fotózással foglalkozni. Mint mondta: barátja tanácsára, hiszen fényképezni mindig van mit. Képei az elmúlt évtizedek roma kulturális eseményeit örökítik meg, köztük több olyan helyszínen is, amelyek mára eltűntek.

Kérdésünkre elárulta: a képek titka részben az, hogy ezek az emberek könnyen megnyílnak neki, és ő is nagyon közvetlen velük, sok barátsága szövődött így. Képeiből fotóalbum is készült Úton címmel, mely a világ számos országába eljutott.

A kutatószeminárium résztvevői többek közt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral és a Kesztyűgyár Közösségi Házzal együttműködve, munkacsoportokban dolgozták fel Józsefváros roma zenei, képzőművészeti és közösségi örökségét.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben