Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az önkormányzat, a főváros és a lakóközösség összefogásának eredménye

Befejeződött a Népszínház utcai mozaikfríz felújítása

2019. február 19. kedd

A Népszínház utca 22. szám alatti épület homlokzatán található hármas tagolású mozaik képsor hosszú évek kitartó, aprólékos munkájának, a Fővárosi és a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásának és a lakóközösség összefogásának köszönhetően mára teljes pompájában köszönti az arra járókat.

Az egykori Polgári Serfőzde homlokzatát díszítő, a „sörkészítés és sörivás dicséretét” hirdető mozaikfrízt 1906-ban Dudits Andor tervei alapján Róth Miksa, a kor legelismertebb üveg- és mozaikkészítő mestere készítette. 

Dudits Andor és Róth Miksa (forrás: Facebook/Dudits Andor-emlékoldal, Wikipedia)

A mintegy 60 négyzetméteres műalkotás állapota 2010-re azonban oly mértékben megromlott, hogy darabok hullottak le róla, ezért a restaurálására volt szükség, melyet a Fővárosi Közgyűlés és Józsefváros önkormányzata egyaránt jelentős összegekkel támogatott.

A társasház közös képviselője, Májer Mihályné a munkálatok befejeztével levélben is köszönetet mondott Kocsis Máté egykori, illetve Sára Botond jelenlegi polgármesternek, Józsefváros önkormányzatának, illetve a Fővárosi Önkormányzatnak és Tarlós István főpolgármesternek.

„A megvalósult restaurálási munka jó példája a Főváros, a kerület és a lakóközösség jó cél érdekében létrejött összefogásának, amely hozzájárult Budapest épített örökségének megmentéséhez, a kerület megújulásához, valamint a tulajdonosok ingatlanainak értéknövekedéséhez” ‒ írja levelében a társasház közös képviselője. Májer Mihályné lapunknak kiemelte azt is, hogy a társasház a homlokzati mozaikdísz felújítása mellett többek között a lépcsőház és az erkélyek felújítását, a pincefödémcserét, a lift, illetve a lépcsőház felújítását is az önkormányzat pályázatain elnyert, illetve kamatmentes hitelként kapott támogatásokból tudta megvalósítani.

Az öt éven át tartó restaurálást egy diplomás festő-restaurátorokból álló csapat végezte, melynek egyik tagja, Hoós Mariann lapunknak elmondta: a ház a II. világháborúban bombatalálatot kapott, a mozaik felszínét mindenütt sérülések borították, a baloldali képmező felületéből pedig közel két négyzetméternyi teljesen megsemmisült. „A munka nehézségét fokozta az eredeti mozaikot készítő Róth Miksa műhely árnyalatokban rendkívül gazdag és finom színvilága – a ma gyártott mozaikanyag színei élénkebbek, harsányak – nem illeszthetők be a régi felületbe.

Az anyagbeszerzés ezért nem volt egyszerű: felhasználtunk korábbi munkáinkból maradt anyagokat, vásároltunk hagyatékból régi mozaikot, de a nagyobb mennyiségben szükséges színekért ki kellett utaznunk Velencébe, ahol még a mai napig is készítenek hagyományos mozaikanyagot. Elég nehézzé tette a feladatot az a tény is, hogy a mozaik 25 méter magasságban helyezkedik el, megközelíteni csak az állványzatról lehetett” – idézte fel emlékeit a restaurátor.

A felújító munkálatok három ütemben zajlottak. Elsőként a középső rész restaurálása zajlott, melyet a főváros 8,7 millió, a kerületi önkormányzat pedig 5 millió forinttal támogatott.

Ezt követően a jobb oldali részlet újult meg, a főváros közel 19 milliós támogatásának köszönhetően, majd a bal oldalon lévő képrészlet restaurálásával mostanra befejeződött a felújítás folyamata.

Az utolsó ütemet közel 27 millió forinttal támogatta a főváros és a főpolgármester, Józsefváros önkormányzata pedig újabb 4,3 millió forinttal járul hozzá a műemlék felújításához.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

Szerző: Tukács Orsolya

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben