Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A várnegyed rehabilitációja

Fodor Gergely: legyen újra a magyarok mindennapjainak része a budai Vár

2019. február 19. kedd

„A Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a Budai Várnegyed ismét a magyarok mindennapjainak része lehessen” – mondta el február 19-i sajtótájékoztatóján Fodor Gergely, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa. Kiemelte: a program következő hároméves ciklusában rendbe teszik a várbeli sétányokat, parkokat és kerteket, valamint elkezdik az 1945 után ideológiai okokból lerombolt épületek újratervezését és teljes építészeti felmérést végeznek el a budai Palotanegyedben.

Még idén nyárra elkészül a Lovarda és a főőrségi épület, 2021-ig pedig befejeződik a két épület körüli terület teljes rehabilitációja is, egyebek mellett két, 30 főt befogadni képes óriásliftet építenek oda a vár akadálymentes megközelíthetősége érdekében – sorolta Fodor Gergely. Újra felépül a Stöckl-lépcső és rendbe teszik a Karakas pasa tornyát is.

Rendezvényhelyszín lesz a lovarda és a főőrségi épület

A miniszteri biztos elmondta: a főőrség épületének földszintjén étterem fog üzemelni, az első emeleten pedig rendezvényterem.

Az újra felépített lovarda (forrás: Szigetváry Zsolt/MTI)

Emellett szintén nyilvános rendezvényhelyszínként hasznosítják a lovardát, valamint északi irányban elkezdődik egy újabb, több száz férőhelyes mélygarázs tervezése és építése is. Ebben a ciklusban elkezdődik az 1946-ban ideológiai megfontolásból lerombolt Külügyminisztérium Dísz téri épületének újratervezése. Az épület az elképzelések szerint kívülről eredeti homlokzattal, belülről modern irodaházként épülhetne meg eredeti helyén.

Újra főtér lesz a Szent György tér

Fodor Gergely kiemelte azt is, hogy azonnali beavatkozással kell felszámolni a Szent György tér nyugati oldalán tapasztalható áldatlan állapotokat, parkosításra, padok és nyilvános mellékhelyiségek elhelyezésére, látogatóbarát területrendezésre van szükség. Felhívta rá a figyelmet: a Nemzeti Hauszmann Program célkitűzése, hogy a Szent György tér visszakapja főtér jellegét, ehhez újra kell építeni a tér nyugati oldalát lezáró egykori épületeket. A mostani három éves ciklusban elindul József főherceg 1968-ban lerombolt palotájának, a hozzá kapcsolódó park, valamint az egykori neoreneszánsz lóistálló újratervezése.

Kiállítások az egykori Honvéd Főparancsnokság épületében

Teljes magasságában, de az eredeti, jóval nagyobb alapterülethez való visszatérés nélkül rekonstruálják az egykori Honvéd Főparancsnokság épületét, amelynek ma csupán torzója áll. „Ez az épület lesz a budai Palotanegyed kapuja, ahol interaktív történeti kiállítások és turisztikai központ kap majd helyet” – fűzte hozzá Fodor Gergely.

A következő három évben…

…elvégzik a palota teljes építészeti felmérését, melyre azért van szükség, hogy látni lehessen, miként lehet rekonstruálni a Hauszmann Alajos által tervezett épületkomplexumot, amely ugyan alapterületét tekintve nagyobb részt megmaradt 1945 után, de belső reprezentatív tereit teljesen megsemmisítették. A politikus elmondta: a palotán belül jelenleg egy „próbaprojekt” zajlik, a Széchenyi Könyvtárat és a Budapesti Történeti Múzeumot összekötő déli nyaktag és benne a Szent István-terem újraépítése, amely a tervek szerint 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt.

Cél, hogy a magyarok újra otthonuknak érezzék a Várat

A miniszteri biztos hangsúlyozta: 1945 után tudatosan szakították ki a Várnegyedet a főváros és az ország szövetéből, ez a helyzet aztán forrás- és figyelemhiány következtében 1990 után sem igazán javult. „Ma a Várnegyed hiába Magyarország leglátogatottabb pontja évi csaknem 4 millió turistával, ha az ide látogató magyarok nem érezhetik magukat otthon a Várban, és a látogatók átlagosan mindössze 47 percet töltenek el itt, gyakorlatilag puszta „kilátópontként” használják a Várat” – tette hozzá.

A Nemzeti Hauszmann Program következő hároméves munkálataira 36 milliárd forintot biztosít a kormány.

Forrás: MTI

Vezető kép: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben