Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megemlékezés a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

175 éve született Munkácsy Mihály

2019. február 20. szerda

A XIX. századi magyar festészet egyik legnagyobb alakja 1844. február 20-án látta meg a napvilágot. Munkácsy Mihály művészetével meghódította az egész nyugati világot. Tiszteletére síremlékénél – születésének 175. évfordulóján – megemlékezést szervezett a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) Józsefvárosban, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Az eseményen kerületünket Sántha Péterné alpolgármester képviselte.

Az egybegyűlteket Papp Gábor, a NÖRI kulturális igazgatója köszöntötte, aki ismertette az asztalosinasból lett festőfejedelem életének főbb állomásait.

Mint elmondta, egy betegség lett a fiatalon árvaságra jutott Munkácsy életének fordulópontja: a későbbi világhírű művész segédként dolgozott egy aradi asztalosműhelyben, mikor a sok nélkülözéstől olyan súlyosan megbetegedett, hogy Gyulán élő nagybátyjához kellett költözzön, hogy ott erőre kapjon. Itt találkozott első támogatójával, Szamossy Elek vándorfestővel, aki a fiatalember rajzainak tanulmányozását követően azt tanácsolta neki, hagyjon fel az asztalos mesterséggel és képezze magát, mint festőművész.

Így indult el az a szédületes pálya, amely során Munkácsyból ünnepelt mester lett, akinek alkotásaiért Európa és Amerika gazdag műgyűjtői versenyeztek. Megkerülhetetlen életművet alkotott, akit halálakor a nemzet halottjának kijáró tisztelettel búcsúztattak, utolsó útjára gyászhintóját festők kísérték.

Ferdinand Mulnier fényképész 1879-ben készült felvétele Munkácsyról (forrás: Wikiwand)

Az igazgató hozzátette, a NÖRI egyik alapfeladata életben tartani az olyan neves magyarok emlékét, mint Munkácsy Mihály is volt, ezt a munkát nagyjaink születésének vagy halálának évfordulóján tartott megemlékezésekkel, kiadványok megjelentetésével, vezetett sétákkal igyekeznek ellátni.

A beszédet követően dr. Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) politikai főtanácsadója méltatta a művész munkásságát, akinek életműve révén a magyar festészet európai rangra emelkedett.

Fülöp Péter rámutatott: Munkácsy korában barátjával és kortársával, Liszt Ferenccel jelentették a magyar művészetet a határainkon túl. Népmesei hőshöz hasonlatos, a szegénységből tehetségével és kitartással kiemelkedő alakja örök példa a ma emberének, minden alkotó művésznek.

Munkácsy Mihály síremlékénél mások mellett koszorút helyezett el Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke és Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója is. Józsefváros képviseletében Sántha Péterné alpolgármester tisztelgett a világhírű festőművész előtt.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Zékány János

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben