Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szakmai nap a jelzőrendszerek szerepéről a gyermekvédelemben

„Tedd a jót és beszélj róla!”

2019. február 21. csütörtök

Február 19-én tartotta meg éves szakmai megbeszélését a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ, melynek központi eleme a kerületi jelzőrendszer elmúlt évi működésének bemutatása volt. A H13-ban megrendezett előadássorozaton a tapasztalatok leszűrése mellett a rendszer még hatékonyabbá tételének lehetőségeit járták körül kerületünk szociális és gyermekvédelmi ágazatának dolgozói. Józsefvárost Sántha Péterné alpolgármester képviselte, aki a címbe is átvett, kifejező mottóval köszöntötte a résztvevőket.

Kerületünkben a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ feladata a családok és gyermekek védelme érdekében kialakított jelzőrendszer működtetése, melynek célja a veszélyeztetettség mielőbbi észlelése és felismerése. A gyermekvédelmi törvény nevesíti a jelzőrendszer tagjait, akiknek jogszabályban rögzített kötelességük a gyermek veszélyeztetettsége esetén a gyermekjóléti szolgáltató felé jelzést tenni. Fontos megjegyezni, hogy ilyen jelzéssel bármely állampolgár, a gyermekek érdekeit képviselő társadalmi szervezet élhet.

Sántha Péterné megnyitójában háláját fejezte ki az ágazat dolgozóinak, amiért az elmúlt években megvalósulhatott az egymás segítésére épülő, és ezáltal a hatékonyságot is növelő közös munka.

„Hálás vagyok, amiért 2010 óta én is részese lehetek a kerületben működő szociális hálózat alakításának, és örömömre szolgál, hogy a közös munka az ágazatban dolgozókkal meghozta gyümölcsét: egy összetartó, egymást támogató, szakmailag kiemelkedő csapat tevékenykedik nap mint nap azért, hogy a bajba jutott józsefvárosi családokon és gyerekeken segíthessen” – köszöntötte az alpolgármester a résztvevőket.

Az előadássorozatokból többek között azt is megtudhattuk, hogy a statisztikák szerint jellemzően anyagi, életvezetési, nevelési problémák miatt szorulhat egy család segítségre. Amennyiben a lakhatásuk is veszélybe kerül, úgy a Koszorú utcában működő családok átmeneti otthona adhat megoldást, amely jelenleg is teltházzal működik. Az előadók hangsúlyozták, minden esetben a fő cél, hogy a családban felmerülő problémákat a szociális ágazatban dolgozók segítségével mihamarabb rendezzék, és a gyermek családban nőhessen fel. Azonban, ha egy gyermek veszélyben van, akkor a családból való kiemelése és elhelyezése indokolttá válhat.

A JSzSzGyK kiemelt feladatának tekinti, hogy a felmerülő problémákat ne csak rövidtávon orvosolják, de hosszútávon is segítséget tudjanak nyújtani a bajba jutottaknak, ezért családterapeutával, iskolapszichológussal, és még megannyi, a területen nélkülözhetetlen szakértővel dolgoznak együtt.

Ide fordulhatnak segítségért:

-  VIII. kerületi rendőrkapitányság (akut esetben 112-t kell hívni): +36-1-477-3700

-  Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ +36-1-333-0582

-  gyermekvédelmi jelzőrendszeri készenléti szolgálat (a Család- és Gyermekjóléti Központ nyitvatartási idején túl krízishelyzetekben +36-30-493-1935)

-  civil szervezetek (Pl. Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület +36-1-312-2287)

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

Szerző: Pfliegel Dóra

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben