Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Körzeti rendész café harmadszor

Ötletbörze a szebb, otthonosabb Corvin negyedért

2019. március 01. péntek

A helyi lakóközösségek és vállalkozások képviselői, az intézmények vezetői, a körzet önkormányzati képviselője, valamint a rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársai részvételével február 28-án rendezték meg a III. Körzeti Rendész Cafét. Józsefváros vezetése ezúttal a Corvin negyed kihívásait térképezte fel, hogy azokra mihamarabb választ tudjanak adni. Sára Botond polgármester kiemelte: ez a rendezvény – amelyet minden városrészben megtartanak – hozzásegíti a kerület vezetését azon célja eléréséhez, hogy megteremtse a szebb, élhetőbb Józsefvárost.

„A Corvin negyed egy izgalmas hely: sok embernek otthona, másoknak – a számos irodaház miatt – munkahelye, vagy kikapcsolódási célpontja, ezért sokféle kihívás összpontosul ebben a városrészben” – fogalmazott Sára Botond.

Mint mondta: a feladatuk az, hogy jó gazdái legyenek a városnak. Ebbe beletartozik az, hogy az itt élőknek otthonos környezetet teremtsenek: legyenek tiszta, virágos utcák, illetve a lehetőségeinkhez mérten hozzájáruljanak a köz- és az egészségbiztonság javításához is. „Ezek a rendezvények hozzásegítenek minket ahhoz, hogy ezt a célt elérjük” – hangsúlyozta Sára Botond.

Józsefváros vezetése megoldásorientált

„Az önkormányzat megoldásorientált, ezért mindent megtesz, hogy a még fennálló kihívásokra válaszok szülessenek” – összegezte a polgármester. Emlékeztett: valamennyi városrésznél terveznek hasonló programot,a Csarnok és a Százados negyedben már volt is ilyen esemény.

A résztvevők négy asztaltársaságot alkotva osztották meg az észrevételeiket, javaslataikat Sára Botond polgármesterrel, Danada-Rimán Edina jegyzővel, Soós Györggyel, a környék önkormányzati képviselőjével, valamint Francz Zsolttal, a körzet rendészével. A beszélgetést Molnár Katalin, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar munkatársa moderálta.

Tisztább járdák, több térfigyelő kamera

Sára Botond szerint a megoldandó kérdések többsége nem volt teljesen ismeretlen számukra. A rendezvényen felmerültek a balesetveszélyes kereszteződések témája, amelyekre a járdaszintbe emelt lassítók jelenthetik a megoldást.

Szóba került a járdák takarítása is, amely részben a tulajdonosok feladata. Ennek megfelelő elvégzéséhez az önkormányzat eszközsegítséget is nyújt: a társasházaknak slagot biztosított, és pályázni is lehet például magasnyomású mosóra. Emellett felmerült a térfigyelő kamerák bővítésének szükségessége, hiszen a kamerarendszer átadása óta a Corvin sétány új szakasszal gyarapodott.

Közös fellépés az illegális szemétlerakók ellen

Danada-Rimán Edina, a kerület jegyzője arról beszélt, hogy a rendőrséggel közösen keresik a megoldást az éjjel-nappal nyitva tartó Corvin pláza közbiztonsági kihívásaira.

Majd azzal folytatta: meg kell vizsgálni a régóta fennálló kizárólagos parkolási helyek esetében, hogy fennállnak-e még a feltételei. A beszélgetés során fény derült arra is, hogy több olyan új ház van a negyedben, amely lakásállományának nagyrészét rövidtávú lakáskiadási céllal kívánnak hasznosítani, amit fel kell térképeznie az önkormányzatnak. A jegyző elmondta azt is, hogy folyamatos a küzdelem az illegális szemétlerakókkal, amelybe bevonnák a rendőrség munkatársait is.

Soós György képviselő azt emelte ki: többen örülnének, ha további játszóterek létesülnének a környéken, ezért a Nap tér fejlesztése kapcsán ezt a szempontot is megvizsgálják.

Vezető kép: Józsefváros újság

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Bányai Rudolf

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben