Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egy újabb év a megújulás jegyében

Lakossági fórum a Palotanegyedben

2019. március 01. péntek

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) szervezte lakossági fórumon a negyedben élők tájékozódhattak a városrészt érintő hírekről, értesülhettek a már zajló és a tervezett beruházásokról. A Horánszky utcai Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban (H13) a megjelentek kérdéseire Egry Attila alpolgármester és Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő mellett Iványi Gyöngyvér, Józsefváros főépítésze is válaszolt.

„Tizedik esztendeje hívjuk össze ezeket a találkozókat, amelyek célja a lakosság naprakész tájékoztatása, ez szám szerint a huszonhetedik a sorban” – nyitotta meg a február 28-ai estét Perényi László, az egyesület elnöke, köszöntve a megjelenteket, átadva a szót az önkormányzat képviseletében megjelent Egry Attilának.

Ez alkalommal fő témaként a negyed intézményeiben zajló fejlesztések és az Európa Belvárosa Program újabb ütemének intézkedései kerültek fókuszba.

Március 15-én nyit a megújult Múzeumkert

Az este első felében elhangzott beszámolóból kiderült: a városrész majd’ minden felsőoktatási intézményében folynak munkálatok, vagy terveznek fejleszteni. A Károli Gáspár Református Egyetem – az egykori Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes – éppúgy bővülőben van, mint Pázmány Péter Katolikus Egyetem. „Műemlékvédelmi védettséget élvező épület, vagy épületrész nem kerül bontásra, a munkálatok szakemberek felügyelete mellett zajlanak” – közölte a megnyugtató hírt Szilágyi Demeter.

A Múzeumkert március 15-én megnyílik a közönség előtt, az ünnepségre elkészülnek a szilárd burkolatok és a kapuk. „A növényzet és a Pollack Mihály tér felé néző kávézó nyárra nyeri el végső formáját” – tájékoztatott a képviselő. Hozzátette: szeretnék minél inkább nyitottá tenni a megújult kertet az emberek számára, ezt a célt szolgálják a Pollack tér felé kiszélesített, valamint a Múzeum utca felé kialakított kapuk is.

A Blaha Lujza térrel egyidőben a Corvin áruház is megszépül

A Corvin Áruház homlokzatrekonstrukciójával kapcsolatban Egry Attila elmondta, az épület egy teljeskörű átalakulás előtt áll, jelenleg a belső funkciók megtervezése van folyamatban. A tulajdonos a munkálatok utolsó ütemeként, a Blaha Lujza tér felújításával egyidejűleg tervezi a homlokzat helyreállítását.

Út- és homlokzatfelújítások a negyedben

Az Európa Belvárosa Program jelenlegi üteméről megtudhattuk, a társasházak homlokzatfelújításai folyamatban vannak, a munkálatok várhatóan az év végéig befejeződnek. Az utcafelújítások egy része a következő évben valósul meg, mert olyan sok építkezés folyik a Palotanegyedben, hogy szakemberek javaslata alapján – a lakók érdekében – néhány feladatot átütemeznek. A nyár elején elkezdődhet a Rökk Szilárd utca felújítása a Gutenberg tértől a Kiscsibész térig, valamint sor kerül a Bródy Sándor utca egy szakaszának – a Vas utca és a Pollack Mihály tér közötti rész – modernizálására is. A Szentkirályi utca három ütemben, a jövő évben újul meg.

A köztisztaságot érintő kérdésre válaszolva Egry Attila elmondta, az idei évtől jelentős plusz keretet különített el az önkormányzat erre a feladatra, a kedvező idő beálltával munkába állhatnak a gépek.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Zékány János

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben