Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Itt nem áll meg az élet!”

Rekreációs és egészségmegőrző szolgáltatások az idősklubokban

2019. március 04. hétfő

Voltam már pogácsasütő versenyen, karácsonyi ünnepségen, farsangi mulatságon, és még számos eseményen Józsefváros idősklubjainak valamelyikében, igaz újságíróként, de így is mindig új élményekkel gazdagodhattam. Nem nehéz programra lelni, kerületünkben öt idősek klubja működik, mondhatjuk telt házzal. A folyamatos eseménydömping, kézműves- és kulturális programok mellett, a rekreációs és egészségre fókuszáló tevékenységeknek is hódolhatnak a klubtagok; február elejétől például Bioptron lámpával gazdagodott az Őszikék Idősek Klubja, melyet a tagok térítésmentesen vehetnek igénybe. De ez a lehetőség csak egy a sok közül, hiszen számos egészségmegőrző szolgáltatás érhető el kerületünk idősklubjaiban. Nézzük, melyek ezek!

„Ha én ezt a klubban elmesélem!” – szeretett nagymamám mondogatta, ha valami különleges történettel álltam elé kislány koromban. A hatás kedvéért még a kezét is összecsapta, aztán alaposan megölelgetett. A „klub” számomra egy titkos hely volt, ahova csak a beavatottak kaphatnak bebocsájtást, és ahol titkos szeánszok folynak. A már hosszú évek óta egyedül élő nagymamám minden héten egyszer csinosabban öltözött fel, mint általában, a haját berakatta és a világító rózsaszín rúzs is felkerült mindig mosolygós ajkára. „Elmentem a klubba römizni” – mondta még az ajtóból.

Ez a kép villant fel bennem a múltból, amikor legutóbb a Reménysugár Idősek Klubjába tartottam, hogy találkozzam Kelemenné Hellinger Máriával, a Józsefvárosi Nappali Ellátások szakmai vezetőjével.

Egészségmegőrző eszközök a teljesebb életért

„Az idősek egészségének megőrzésére, állapotuk javítására szolgáló Bioptron lámpa február első hetétől érhető el” – meséli Kelemenné Hellinger Mária.

„Ez egy öngyógyító módszer, amely teljesen fájdalommentes, egy kezelés 4–10 percig tart. Főként a reumatikus panaszokra, a csontritkulás megelőzésre és az immunerősítésre van jótékony hatással.” Kérdésemre, hogy mi alapján döntenek egy-egy eszköz beszerzéséről, Mária elmondja, hogy igyekeznek felmérni az igényeket a klubtagok körében, de emellett egyéb feltételeknek is teljesülniük kell. „A kollégákkal együtt igyekszünk olyan szolgáltatást találni, amely szakorvosi felügyelet nélkül is igénybe vehető, és amellyel azokat az alapbetegségeket kezelhetjük, amely a legtöbbeket érinti. Tavaly nyitottuk meg a sószobát a Ciklámen Idősek Klubjában, ez még mindig nagy kedvenc a tagok körében” – tudjuk meg a szakmai vezetőtől.

Folyamatos fejlesztések az idősklubokban

Józsefvárosban 2016-ban indult el az idősklubok felújítási folyamata, lépésről lépésre szépülnek meg az intézmények. A II. János Pál pápa téren található Ciklámen Idősek Klubját a felújításkor egy meleg típusú sószobával is bővítették.

A gyógyhatású szoba kialakításakor 1,2 tonna parajdi sót használtak fel és himalájai sótéglákkal díszítették, ahová kényelmi foteleket is beszereztek, sőt, a teljes ellazulás érdekében egy új lejátszó biztosítja a relaxációs zenét. A sós levegő különösen alkalmas bőr- és légúti megbetegedések kezelésére, de mindenkinek ajánlott, aki szmogos nagyvárosban él.

Aktívan és nyitottan! – A hosszú élet titka

A Mátyás téri Reménysugár Idősek Klubjában egy sportszobában mozgathatják át az elgémberedett tagjaikat az ide járók. Itt elliptikus tréner, szobabicikli, bordásfal áll a mozgásra vágyók rendelkezésére.

Aki pedig egy kis masszázsra vágyik, az a masszázsfotelben adhatja át magát az élvezetnek. „12 éve vagyok tag a kerületi idősklubban, mert itt mindig történik valami, itt nem áll meg az élet. Szerencsémre, 2006-ban a páromat is megtaláltam a káptalanfüredi nyári táborban. Azóta együtt veszünk részt minden programon” – mesél a nem mindennapi szerelmi szálról Kassai Ágnes. És, hogy mi a titka annak, hogy 75 évesen is derűsen és energikusan veti bele magát a közösségi életbe? „Minden nap teszek érte, hogy tartalmas legyen a napunk.

A Ciklámenbe táncolni járunk, kihasználjuk a kerületi kedvezményes színházlátogatást is, és ha éppen kimozdulnánk a városból, akkor a klubok által szervezett kirándulásokra is szívesen megyünk. Lehetőségek nekünk, időseknek is bőven akadnak a kerületben, csak tudni kell élnünk vele.”

Fotó: Baranyai Attila, Huszár Bogláárka/Józsefváros újság

Szöveg: Pfliegel Dóra

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben