Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Áldozatsegítő munkájáért kapott elismerést

„Budapestért Emlékplakett” a JÁSZER szakmai vezetőjének

2019. március 07. csütörtök

Hagyományosan a bűncselekmények áldozatainak napján, így idén is február 22-én tartotta a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya Áldozatvédelmi Szakmai Konferenciáját. Az eseményen dr. Terdik Tamás r. ezredes, Budapest rendőrfőkapitánya az áldozatvédelem terén végzett kimagasló helytállásáért „Budapestért Emlékplakett” elismerésben részesítette Koscsóné Kolkopf Juditot, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) intézményvezetőjét, egyben a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (JÁSZER) szakmai vezetőjét. A kitüntetett lapunknak elmondta: az áldozatok segítése olyan cél, amely mindenkinek és mindenkor fontos.

A 2013-ban alakult JÁSZER célja, hogy a bűnmegelőzés, az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében tett kerületi önkormányzati, állami, egyházi és non-profit szervezetek munkáját összekapcsolja, koordinálja, a segítségnyújtást személyre szabottá tegye.

Ennek a szervezetnek szakmai vezetője a kezdetektől Koscsóné Kolkopf Judit, aki elmondta: céljaik érdekében szakmai továbbképzéseket, konferenciákat tartanak az áldozatsegítéssel és bűnmegelőzéssel foglalkozó szakembereknek, valamint azoknak, akik más szakterületen dolgoznak, és munkájuk során kapcsolatba kerülhetnek áldozatokkal. „A VIII. kerületben az áldozatsegítés a budapesti és a kerületi szervezetekben dolgozók összefogásán alapul, így az érdem nem egyedül engem illet” – mondta lapunknak Koscsóné Kolkopf Judit. „Hogy miért kaphattam mégis én a kitüntetést? Talán azért, mert a kezdetektől fogva elhivatottan segítem a JÁSZER munkáját. Meg kell még említenem Zentai Oszkárt, az Emberi Erőforrás Bizottság és egyben a JÁSZER elnökét, valamint Schneider Emesét, a JÁSZER szakmai asszisztensét is, akik mindig az ügy mellett álltak. Folyamatosan egyeztetünk, és együtt dolgozunk az új ötletek megvalósításán” – válaszolta kérdésünkre. Évente szerveznek konferenciát, többnapos szakmai továbbképzést és tréninget, reagálva a változásokra és átadva a tudást a régi és az új JÁSZER tagoknak. Rendszeres találkozókon összegzik az áldozatsegítésben szerzett tapasztalataikat: értékelik az elért eredményeket, feltárják az esetleges hiányosságokat, és ezek alapján meghatározzák a következő időszak feladatait.

Koscsóné Kolkopf Judit azt is elmondta, hogy a JÁSZER egy modellprogram, amely alapján 2016-ban a főváros minden kerülete a helyi sajátosságait figyelembe véve megalakította a saját Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszerét. Így kialakult a fővárosban egy olyan hálózat, amely lehetővé teszi, hogy az áldozat eljusson ahhoz a szervezethez, ahol a neki legmegfelelőbb, személyre szabott segítséget kaphatja meg.

Vezető kép: BRFK

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Beleznai Csenge

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben