Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Politikai és ideológiai viták a testületin

2011. november 21. hétfő

A képviselő-testület november 17-i ülésén a pénzügyi és városgazdálkodási előterjesztések mellett megvitatta az elmúlt hét „hivatalfoglalását” és a rendőri intézkedés helyességét. Az ülésen kisebb vita alakult ki a Tormay Cécile szobrának elhelyezése miatt.

A hivatalfoglalás kapcsán Kocsis Máté polgármester elmondta: egy közszolgálatot ellátó intézményben megengedhetetlen, hogy valakik annak működését akadályozzák. A Budáról és más településekről érkező fiatalok komoly sajtószervezés után jöttek a kerületbe, „kellett nekik egy jó fotó, bizonyára bekerül a fotóalbumba” – mondta. A polgármester emlékeztetett rá, hogy más kerületekkel ellentétben Józsefváros Hivatalába könnyű bejutni, hisz a kerületiek számára nyitottá tették, ezért nincs biztonsági kapu. A rendőri intézkedés kapcsán pedig kiemelte annak jogszerűségét és helyességét. A testületi ülésen a jobbik képviselője Pintér Attila felvetette, nehéz lesz a rendőrség tekintélyét helyreállítani, ha nem tud hatékonyabban elbánni pár tucat anarchistával, hisz több órára volt szükség ahhoz, hogy az épületből eltávolítsák őket. Salgó László kerületi kapitányságvezető erre reagálva elmondta, a rendőrség megfontoltan, és abszolút jogszerűen járt el, ezért volt szüksége ennyi időre az intézkedéshez. Hozzátette, tisztában voltak azzal, hogy a tüntetők jogi képviselővel érkeznek majd. Még aznap este minden gyanúsított ellen lefojtatták az eljárást, és mindenkire pénzbüntetést szabtak ki.

A képviselő testület határozott arról is, hogy hozzájárul Tormay Cécile (1875-1937) a XX. század első felének kiemelkedő nemzetközi sikereket is elérő magyar írónő szobrának felállításához a Rókus kórház előtti bekerített zöld részen. Az író nevét és munkásságát azért ismerik kevesen, mert 1945 után politikai okokból tilalmi listára került, pedig több sikeres műve mellett, a Régi ház című regényéért kétszer is irodalmi Nobel-díjra terjesztették fel. A szobor helyszínének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy Tormay Cécile felmenői részt vettek a Rókus kápolna és kórház építésében, valamint a család a közeli Kőfaragó utcában lakott. A Tormay Cécileről kibontakozott vitában Molnár György (MSZP) képviselő elismerte az írónő irodalmi munkásságát, mely szerinte érdekes és divatos volt, de későbbi szerepléseit és személyét fasisztának és antiszemitának tartja, ezért nem támogatja a szobor elhelyezését. Sántha Péterné alpolgármester megvédte az írónő irodalmi munkásságát és személyét, kérve az ellenzéki képviselőt arra, hogy ne minősítse az írót, aki egy nehéz történelmi korban élt, és alkotott, amikor magyarok milliói kerültek határon túlra. Ferencz Orsolya képviselő (Fidesz) sajnálatosnak nevezte, hogy a szocialisták állandó kategorizálását és az utólagos értékeléseket. Mint mondta sok hazai és nemzetközi írótól is lehetne idézeteket kiragadni, melyeket életük egy szakaszában tettek, de ez nem minősíti életművüket. Az írónő egyébként 1937-ben halt meg jóval a huszadik század borzalmainak beköszöntése előtt.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben