Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

90., 95. és 106. születésnapjukat ünnepelték

Szépkorú hölgyeket köszöntöttek az Olajág Otthonban

2019. március 14. csütörtök

Óvári Miklósné Laura néni 90., Farkas Imréné Piri néni 95., míg Szabó Albertné Ilonka néni már 106. születésnapját ünnepli az idén. Mindhárman az Olajág Otthonban élnek, ahol már mindenki nagyon készült az ünneplésükre. Az önkormányzat képviseletében Sántha Péterné alpolgármester köszöntötte őket március 13-án. Egy-egy doboz csokoládéval, hatalmas virágcsokrokkal és egy-egy Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt oklevéllel lepte meg őket.

„Ebben a korban már minden percet meg kell ünnepelni, nemcsak minden évet” – emelte ki az alpolgármester, miközben átadta ajándékait a hölgyeknek. Hozzátette: reméli, hogy ezekkel az apróságokkal sikerül az ünneplést még örömtelibbé tennie. A Mátyás téri otthon dolgozói is készültek a nagy napra. Érkeztünkkor már mindhárom hölgy előtt egy-egy gyönyörű torta állt – mint megtudtuk mindenkinek a személyes kedvence – sőt, Pálvölgyi Mónika Veronika, az intézmény vezetője Dzsida Jenő Én hívlak élni című versét is elhozta ajándékba a születésnaposoknak. 

Laura néni ott létünkkor megcsillogtatta humorát – jókat kacagunk tréfás, csípős megjegyzésein – nem csoda hát, hogy olyan fiatalos. Mint megtudtuk, korábban újságíró volt, de elmesélte, előtte kalauzként is dolgozott. „Az egyik villamosvezető úgy szeretett engem, hogy megkért, legyek én az első reggeli járaton. Nem akartam megsérteni, de ahhoz olyan nagyon korán kellett volna felkelnem” – idézte fel az emléket. Laura néninek egy gyermeke született, de sajátján kívül két gyermeket nevelt még, a fóti gyermekotthonból. Egy éve költözött be az Olajág Otthonba. Szívesen kézműveskedik, és igen ügyes is benne, de a legjobban a havonta megrendezett zenés mulatságot szereti.

Piri néni már három éve él az otthonban, de mint gondozói elmondták: gyermeke és unokái rendszeresen látogatják. Az idős hölgy épp ezért mindig tesz el nekik egy-egy gyümölcsöt, és az otthonban készített rajzait, kézimunkáit, hogy meglepje őket. Azt is megtudtuk, hogy korábban női szabó volt és rengeteget foglalkozott a divattal. És, hogy munkájából adódóan-e vagy sem, de máig nagyon precízen dolgozik.

Ilonka néni 2013-ban költözött be az otthonba, ekkor volt kereken 100 éves. Gondozója elmondta: egy évvel ezelőttig még egyedül sétált, szívesen kijárt a szobájából, most már inkább odabent tölti napjait, rádiót hallgat, figyeli a világ híreit. Máig ad magára, igazi nő, ápolja a bőrét és gondozója azt is elmesélte, hogy az ünneplés reggelén nagyon aggódott, mit vegyen fel az ünnepségre. Ilonka néni három gyermeket nevelt fel, és korábban férjével közös boltjuk volt. Ő maga életéről röviden csak ennyit osztott meg velünk: „elég mozgalmas volt. Volt benne jó is, rossz is, minden.”

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben