Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Díjakat adtak át a kiváló oktatóknak és hallgatóknak

A márciusi ifjakra emlékeztek a Semmelweis Egyetemen

2019. március 14. csütörtök

Ünnepi megemlékezést tartottak a Semmelweis Egyetem (SE) diákjai és munkatársai az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából. Az egyetem dísztermében tartott rendezvényen kiosztották többek között a Pro Universitate, a Jó tanuló - jó sportoló díjakat, valamint átadták a rektori, kancellári és dékáni elismeréseket is. A programon részt vett Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár, kerületünket Sára Botond, Józsefváros polgármestere képviselte.

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn” – gróf Széchenyi István szavaival köszöntötte az ünneplőket Dr. Merkely Béla.

Az egyetem rektora kiemelte: alapításának 250. évében kiemelt jelentőséggel bír az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, ugyanis azokra az elődökre is emlékezünk – Balassa János, Markusovszky Lajos, Lumniczer Sándor –, akik tevékeny részesei voltak a forradalmi eseményeknek, és emellett az orvoslásban is forradalmat hoztak. „Ők az orvosi területen valósították meg Kölcsey szavait: A haza minden előtt” – fogalmazott Merkely Béla. Majd hozzátette: a mi célunk sem lehet ennél kevesebb.

A jövő építésén dolgoznak

A rektor arról is beszélt: növelni kell a gyakorlati oktatás jelentőségét, az ezt elősegítő reform már folyamatban.  Mint mondta: az oktatás, kutatás és gyógyítás feltételei is bővülnek, és jelentősen javulnak. Az elmúlt időszakban több határozatban rendelkezett a kormány a SE fejlesztéséről – emlékeztetett. „Munkálkodunk tehát a jövő építésén, az elkövetkező 250 év megújuló alapjainak kialakításán. Olyan egyetemet építünk, amely 2030-ra a magyar nemzetünk és hőseink tiszteletére a világ legjobb száz egyeteme között lesz, és amely Európa legkiválóbb orvosait, egészségügyi szakembereit képezi” – hangsúlyozta.

„Emlékezzünk azokra, akik vérüket adták…”

Dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója ünnepi beszédében kiemelte: március 15 üzenete könnyen érthető mindenki számára.

A magyar nemzet összefogását, az elnyomás elleni küzdelmet, az önálló magyar államiság megteremtésének igényét. Az igazgató felidézte, hogy a forradalomhoz szükség volt Kossuth, Batthyány, Széchenyi politikájára, alkotmányos lépésekre és a márciusi ifjak olthatatlan szabadságvágyára. Mint mondta: büszkeséggel kell megemlékeznünk az egyetem jogelődje, a Pesti Magyar Királyi Egyetem Orvosi Kara helytállásáról a forradalom eseményeiben, és „emlékezzünk azokra, akik vérüket adták, neveikből merítsünk erőt, kitartást mindennapi munkánkhoz, országunk és egyetemünk építéséhez” – fogalmazott Ács Nándor.   

Elismerések a kiváló oktatóknak, hallgatóknak

Ezt követően átadták a Pro Universitate, és a kiváló dolgozói elismeréseket, a Jó tanuló – jó sportoló díjakat, és a kiváló konduktori kitüntetéseket.

Kiosztották a Mihálkovics és Apáthy Alapítványok közös díjait, valamint a Semmelweis Egyetem Baráti Köre Ifjúsági díjakat is. Az ünnepséget a Medikus zenekar elődása tette teljessé. 

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Bányai Rudolf

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben