Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fókuszban az egyedülálló szülők helyzete

Bemutatkozott az Egyszülős Központ az ENSZ székházában

2019. március 14. csütörtök

Teltházas rendezvényen mutatkozott be az Egyszülős Központ New Yorkban, az ENSZ székházában. A világszervezet Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának kéthetes ülésszakán tartott előadást Nagy Anna, a Józsefvárosban található Egyszülős Központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője.

Az Egyszülős Központ bemutatkozásával az idén először került fókuszba a világszervezetnél az egyedülálló szülők helyzete. A témáról Magyarország az ülésszak második napján rendezett fórumot, amelyen Nagy Anna mellett Dr. Beneda Attila, család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, Alia El-Yassir, a UN Women Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális igazgatója, Teresa Omondi-Adeitan, a Női Jogászok Egyesületének kenyai ügyvezető igazgatója és Shreyasi Jha, az UNICEF vezető tanácsadója vett részt – tudatja közleményében az Egyszülős Központ.

Globális szinten is fontos kérdés

„Magyarországon ma több mint 500 ezer gyermek nevelkedik egyszülős családban, az Európai Unióban pedig a családok 15 százalékából hiányzik az egyik szülő. Az Egyesült Államokban sem jobb a helyzet, ott több mint 20 millió, az egész világon pedig kb. 320 millió gyerek érintett” – hangsúlyozta Nagy Anna, miért is olyan fontos, hogy az ENSZ-ben és globális szinten beszéljenek a kérdésről.

Az adatok mellett azonban azt is fontosnak tartja, hogy az egyéneknek, az üzleti döntéshozóknak és a civil szervezeteknek is megmutassa, mit tehetnek azért, hogy könnyebb legyen az egyszülős családok helyzete – írják. Az Egyszülős Központ vezetője szerint lényeges, hogy nemcsak a magyar helyzetet, hanem az egyszülős családok témáját is be tudták vinni az ENSZ-be.  

Előadás és kiállítás New Yorkban

A Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottság az ENSZ legnagyobb, nemek közötti egyenlőséget és a nők jogait vizsgáló szervezete, ahol a tagállamok civil szervezetek és nemzetközi szereplők részvételével vitatják meg a szükséges intézkedéseket. A bizottság 63. ülésszakát március 11-22. között tartják meg, melynek középpontjában a társadalmi védőháló szerepe és a nők jogainak előmozdítása áll.

Az előadás után kiállítás nyílt a New York-i magyar Állandó ENSZ Képviseleten, amelyen nemcsak az Egyszülős Központ történetéről kaphatnak információt az érdeklődők, hanem az egyszülős családok helyzetével is megismerkedhetnek.

Fotó: webtv.un.org

Forrás: Egyszülős Központ

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben