Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Március 15. – ünnepség a Múzeumkertben

Orbán Viktor: Keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában

2019. március 15. péntek

„Azt kívánjuk Európa népeinek, hogy hulljon le szemükről a hályog, hogy lássák és értsék; keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában, keresztény kultúránk megvédése nélkül elveszítjük Európát, és Európa nem lesz többé az európaiaké” – jelentette ki Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke március 15-én, a megszépült Múzeumkertben tartott állami ünnepségen, ahol az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából hatalmas tömeg gyűlt össze. A megjelenteket Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő is köszöntötte.

Orbán Viktor ünnepi beszédében hangsúlyozta: keresztény kultúra nélkül nincs magyar szabadság, és nincs szabad Magyarország sem. A miniszterelnök hangoztatta: „azt kívánjuk Európa népeinek, hogy szabaduljanak meg a farkasvakságtól. Vegyék észre, hogy egy liberális európai birodalomban mindannyian elveszítjük a szabadságunkat!”. Mint mondta: szabad ember csak az lehet, aki egy szabad nemzet fia, és nem egy birodalom alattvalója. „Az európai ember csak akkor lehet boldog, ha maga dönthet saját és nemzete sorsáról” – fogalmazott. A kormányfő közölte: tudjuk, hogy a honfoglalók szabad akaratukból döntöttek a kereszténység mellett és ragaszkodtak a szabad döntés jogához az oszmánok, a Habsburgok és a szovjetek ellenében is. A szabadság gondolata pedig a kereszténységből sarjad ki, mert Isten előtt minden ember és minden nemzet egyenlő – mondta, majd hozzáfűzte: az alaptörvény is elismeri a kereszténység nemzetmegtartó erejét.

„Üzenjük: mindig számolni kell a lengyel-magyar kötelékkel”

A miniszerelnök szerint látványos közép-európai felemelkedésre készülünk, hajdanvolt nagyságunk megismétlésére, elsöprő erejű reneszánszra. „Itt vannak velünk a lengyelek ma is, ahogy végig velünk voltak 1848-1849-ben és a XX. században is, és akik nélkül ma Magyarország sem lenne szabad, és Európát sem lehetett volna újraegyesíteni” – mondta. Orbán Viktor közölte: Közép-Európa legnagyobb, vezető országa Lengyelország. „Amikor Brüsszelből Lengyelországot támadják, akkor egész Közép-Európát és bennünket, magyarokat is támadnak” – mutatott rá. Hozzátette: azoknak a birodalomépítőknek, akik ki akarják terjeszteni árnyékukat Közép-Európára, azt üzenjük: mindig számolniuk kell a lengyel-magyar kötelékkel.

A magyarok közös akarata, hogy Magyarországon egy szabad nemzet élhessen

„Minden évben a magyarok istenére esküt teszünk, hogy kitartunk a szabadság mellett és ellene mondunk a rabságnak. A nemzet közös esküje azt jelenti, hogy minden magyar kiáll minden magyarért, és minden magyar közösen kiáll Magyarországért” – mondta. Március 15. a nemzeti egység ígérete, hogy „legyen béke, szabadság és egyetértés” – így kezdődik a 12 pont –, arra emlékeztet, „a hétköznapi szócsaták fölött legyen egy közös cél, egy nemzeti, amely összetart bennünket” – jelentette ki Orbán Viktor.

„Az oly sokféle magyart, a milliónyi irányba húzó vágyakat ma is átkarolja az a közös akarat, hogy Magyarországon egy szabad nemzet élhessen a saját független államában” – mondta. Majd úgy fogalmazott: 1848 óta az idő már eldöntötte, mi igaz, és mi nem, „kiszórta, ami könnyűnek találtatott, és a rostán csak az igazság maradt fenn.

„A nemzet megtartásáért vívott háborúkat mindig megnyertük”

Az igazság az, hogy a magyaroknak joguk van a saját hazájukhoz, joguk van a saját magyar életükhöz, ahogyan a kedvük szerint való”. Nem volt, nincs és nem is lesz oly erős és agyafúrt birodalom, amely ezen változtatni tudna – tette hozzá. Orbán Viktor szerint hiába torkolltak a magyar szabadságharcok rendre újabb megszállásokba, „valójában sohasem győztek le bennünket: itt, a birodalmak árnyékában, a civilizációk útkereszteződésében a haza megmaradásáért, a nemzet megtartásáért és a keresztény kultúráért vívott háborúkat mi végül mindig megnyertük”.

A magyar név megint szép lesz…

„Voltunk, vagyunk és leszünk. A magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. És így lesz újra és újra, amíg világ a világ. Ez a legnagyobb diadal, amit egy magunkfajta európai nemzet a birodalmak felett arathat” – mondta. A miniszterelnök kifejtette: a magyarok voltak azok, akik 1848-ban a legtovább harcoltak, és azok is, akik 1956-ban szembefordultak a világ legnagyobb hadseregével, a szovjettel. „És azok is mi voltunk, akik az Európába indított migránsinváziót megállítottuk Magyarország déli határainál. És azok is mi vagyunk, akik erős Európát, erős nemzetállamokat és új, erős vezetőket akarunk látni Európa élén, akik nem a bajt hozzák ide, hanem a segítséget viszik oda” - mondta a kormányfő. Kijelentette: új kezdetet akarunk, hogy megállítsuk Európa hanyatlását, véget vethessünk „az Európai Egyesült Államokról szóló lázálmoknak”, hogy Európa újra az európaiaké lehessen.

Biztonság, gyarapodó ország, erős nemzet

Orbán Viktor azt mondta: szeretni Magyarországot annyit tesz, mint újra és újra egyesíteni magyarokat a szabadság zászlaja alatt. A miniszterelnök szerint Magyarországon, ha szabadság van, minden van: „boldog békeidők, biztonság, sok gyermek, gyarapodó ország, erős nemzet”. Kiemelte: nekünk a szabadság nem cél, hanem az út, amin eljuthatunk a céljainkhoz. „S mi, magyarok egyszerű dolgokat akarunk, éppúgy, mint 1848-ban: saját hazát, jó szomszédot, megértő társat, szerető családot és munkát, amelynek haszna, értelme és gyümölcse van” – sorolta. Orbán Viktor megjegyezte: ezért a szabadság nekünk „nem elvont idea, hanem maga az élet; lélegzetvétel, vérkeringés és szívdobbanás”. A kormányfő hangsúlyozta: a ránk váró évek be fogják bizonyítani, hogy mi, magyarok nem azért jöttünk a világba, hogy elszenvedjük az életet, hanem hogy értelmet adjunk neki.

Lengyelország és Magyarország újra együtt harcol a jövőjéért

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök köszöntőjében azt mondta: Lengyelország és Magyarország újra együtt harcol a jövőjéért, és ahogy 1848-49-ben most is az igazság, a szolidaritás és az egyenjogúság oldalán áll.

A lengyel kormányfő beszédében emlékeztetett: a két nemzet barátsága immár több mint ezer éve tart, a múltban több alkalommal is úgy küzdöttek közösen a szabadságért, ahogy most a jövőért szeretnének. Úgy fogalmazott, egy jobb Magyarországért, egy jobb Lengyelországért és egy jobb Európáért harcolnak, mindazokért, akik hisznek a „hazák Európájában”, olyan jövőben, amely a közemberért, nem pedig a felsőbb rétegekért lesz.

Vezető kép: Szigetváry Zsolt/MTI

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

Forrás: MTI