Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Erdő Péter: „Kövessük Szent József példáját!”

220 éves a Szent József-plébániatemplom

2019. március 18. hétfő

A Horváth Mihály téri Szent József-plébániatemplom fennállásának 220 éves évfordulójáról emlékeztek meg nagyböjt második vasárnapján. Az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrálta.

220 éves lett a józsefvárosi Szent József-plébániatemplom, aminek alkalmából ünnepi szentmisét tartottak. A mise kezdetén Michels Antal plébános külön köszöntötte Erdő Péter bíboros, prímást, Sára Botond polgármestert, Sántha Péterné alpolgármestert, a zenei szolgálatot nyújtó Bárdos Kórust és az egybegyűlteket.

Kiemelte, hogy többszörös ünnepnek lehetünk tanúi, hiszen az évfordulón túl a templom védőszentjének ünnepét is üljük, egyben külön örömre szolgál, hogy megkezdődött a templom külső felújítása, ami köszönhető az önkormányzattal való virágzó kapcsolatnak, és ami így közös erővel épül újjá – tette hozzá. 

Erdő Péter köszöntőjében elmondta: „Szent József nem csupán a plébániatemplom és az egyház védőszentje, hanem minden nagyobb építkezési munkálat alkalmával pártfogásért hozzá imádkozhatunk, hiszen ő az, aki a földi dolgok tekintetében a Szent Családot képviselte.” Ezért úgy biztatott, hogy „kérjük az ő segítségét, de ne csak ennek a templomnak a megújulásáért, hanem azért a missziós munkáért, amelyet az egyházmegye elkezdett az Eucharisztikus Kongresszusra való készület gyanánt.”

A bíboros szerint nemcsak a külcsín a fontos: lelkünket, magatartásunkat és az egész közösségi életünket újjá kell építeni, ugyanis a plébánia egy missziós közösség. „Közös küldetésünk van a körülöttünk élők felé. Meg kell hívnunk őket, és ha eljönnek, olyan élménnyel kell találkozzanak, ami maradásra bírja őket” – fejtette ki.

Erdő Péter homíliájában Szent József életének példájával élve ugyanezt a kettősséget tárta a hívek elé: a Boldogságos Szűz jegyesét lelkületében a tisztaság, az alázatosság, és a szemlélődés jellemezte, ugyanakkor a hite nem csak egy belső élmény volt, hanem a cselekedeteiben is megmutatkozó, a nyilvánosság előtt felvállalt vallásosság.

A szertartás befejezése előtt átadták a Szent József-díjat, melynek korábban a templom plébánosa kezdeményezte évenkénti kiosztását annak a személynek a részére, aki az elmúlt évben kiemelkedően sokat tett az egyházközösségért. Idén Péchy Máriát, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Józsefvárosi csoportjának másodjára is megválasztott vezetőjét tüntették ki szorgalmas, közösségépítő és -megtartó munkájáért.

A józsefvárosi Szent József-templomot Batthyány József hercegprímás alapította 1777-ben, a templom alapkövét 1797-ben tették le, homlokzata 1814-ben készült el. 1863-65 között tatarozták és újraboltozták a templomot, majd 1891-95 között kívül-belül átépítették. Utoljára 1980-ban renoválták kívülről.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben